Home / TEMA DANA / POČINJU NAJVEĆI MANEVRI U ISTORIJI RUSIJE: Putin pokrenuo 100.000 vojnika, 1.500 tenkova, 120 letelica, ali i 70 brodova! (VIDEO)

POČINJU NAJVEĆI MANEVRI U ISTORIJI RUSIJE: Putin pokrenuo 100.000 vojnika, 1.500 tenkova, 120 letelica, ali i 70 brodova! (VIDEO)

Rusija je započela sa pripremama za najveće ratne igre od početka Hladnog rata. U velikim vojnim vežbama „Istok 2018“, na samom istoku zemlje, krajem avgusta i početkom septembra će po prvi učestvovati i kineska vojska.

Kineske vlasti su potvrdile da će 3.200 vojnika, 900 tenkova, kao i 30 aviona i helikoptera učestvovati u vojnim vežbama sa Rusijom, koja još nije potvrdila tačan broj svojih učesnika. Međutim, pošto je najavljeno da će se raditi o novom rekordu, verovatno je da će učestvovati više od 100.000 vojnika, 1.500 tenkova, 120 letelica, ali i 70 brodova.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u ponedeljak je rekao da će nadolazeće vežbe biti „najveće od 1981. godine, bez presedana po veličini i broju jedinica koje učestvuju“. Zvezda, TV stanica koju vodi spomenuto ministarstvo, rekla je da će vežbe biti u stilu ratnih igri Sovjetskog Saveza, prenosi Dnevnik.hr.

Međunarodna saradnja u srcu je ekspanzije vojnih vežbi, za Independent je rekao Mark Galeoti sa Instituta za međunarodne odnose u Pragu.

Dodao je: „Uprkos žestokim pokušajima Zapada da se izoluje Kremlj, druge države još uvek žele da sarađuju sa Rusijom. Pomoću saradnje i prodaje oružja, Rusija koristi vojnu snagu kako bi povećala svoju geopolitičku prisutnost.“

Viši ruski zvaničnici ne taje koga smatraju glavnom publikom kada su u pitanju vojne vežbe. Frants Klintsevich, član Odbora za obranu i sigurnost u gornjem domu ruskog parlamenta, za Zvezdu je rekao da su vežbe signal Sjedinjenim Državama.

– Nekada su bili jako srećni jer naše jedinice, oružje i osoblje nisu bili uvežbani i nisu mogli da sarađuju. Vremena su se promenila – rekao je .

Međutim, Galeoti tvrdi da se nešto drugo krije iza takve retorike: „Rusija želi da je tretiraju kao važnu silu, ali se, paradoksalno, njen pogled na svet vrti oko Vašingtona“, rekao je.

Pogledajte video:

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …