Home / TEMA DANA / POLITIČKA ŽRTVA: Spakovali Ivanovića da bi spakovali Tačija, Ljimaja i Haradinaja

POLITIČKA ŽRTVA: Spakovali Ivanovića da bi spakovali Tačija, Ljimaja i Haradinaja

Predsednik Društva sudija Srbije Zoran Ivošević smatra da je Oliver ivanović žrtva političke odluke koja bi, kako je rekao, trebalo da pripremi kosovske Albance za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK, čije će sedište biti u Hagu.

500

Kad to može da se desi Oliveru Ivanoviću, zašto ne bi moglo da se desi albanskim prvacima. Na mene je ostavio jak utisak i mislim da je najjači političar srpske nacionalnosti na Kosovu, pa onda – ako je najuticajniji i najkvalitetniji političar srpske nacionalnosti mogao da izdrži sudsku presudu, onda će valjda moći i Haradinaj, Tači i tako dalje”, objašnjava Ivošević za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Ivanović je nedozvoljeno dugo bio u pritvoru, u njegovom slučaju politika je nadvladala otpor sudskog veća i tu, smatra, veoma nepravednu odluku, neki naši političari s pravom su nazvali sramnom.

– Ali to nije ni prva, a neće biti ni poslednja u nizu donošenja takvih presuda, koje ne služe na čast sudskoj profesiji i sudstvu kao garantu prava i pravde u bilo kojoj zajednici – naglasio je Ivošević.

On smatra da je Ivanović politička žrtva tog suda i da se iz njegovog slučaja može zaključiti da postoji ozbiljan nesporazum kada je reč o reakciji suda.

Ivošević je postavio pitanje validnosti suda koji je izrekao presudu Ivanoviću i istakao da mu ne veruje jer je bliži politici nego pravu i precizira da se iz informacija koje je video, uočava antinomija, koja je, kaže, svojstvena međunarodnim sudovima koji donose svoje odluke- ne po pravu, nego po političkim interesima.

On je napomenuo i da je mnogo važnije čuti šta se kaže u obrazloženju presude, a to će se tek saznati.

Ivošević smatra da je jedini razlog zbog koga je Ivanoviću suđeno što je bio u rezervnom sastavu policije za vreme rata.

– Pa svi smo bili u nekom rezervnom sastavu, ili vojske, ili policije. Pored njega na spisku okrivljenih je i šef policije. On je oslobođen odgovornosti, a onaj ko je bio u rezervnom sastavu policije, nije. To izaziva podozrenje, a to podozrenje prati gotovo svaku međunarodnu presudu i zato ja ne verujem u tu presudu – naglasio je Ivošević.

(Vestionline)

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …