Home / TEMA DANA / POMETNJA NA ZAPADU- TEŽAK UDAR: TURSKA SKLAPA SAVEZ SA RUSIJOM I KINOM!

POMETNJA NA ZAPADU- TEŽAK UDAR: TURSKA SKLAPA SAVEZ SA RUSIJOM I KINOM!

Kineski predsednik Ksi Đinping pozvao je svog turskog kolegu Erdogana na jačanje saradnje između dveju zemalja u borbi protiv terorizma, saopštilo je kinesko ministarstvo inostranih poslova poslova.

Sastanak dva predsednika održan je na marginama Konferencije o merama interakcije i poverenja u Aziji održanoj u glavnom gradu Tadžikistanu, Dušanbej.

“U sadašnjim okolnostima, strane bi se trebale međusobno podržavati u pitanjima od temeljne važnosti i ojačati saradnju u oblasti borbe protiv terorizma”, rekao je Ksi, citira kinesko ministarstvo inostranih poslova.

Predsednik je naglasio značaj kinesko-turskih odnosa i izrazio spremnost da zajedno sa Erdoganom radi na transformaciji bilateralnog prijateljstva u duboko međusobno poverenje između dve zemlje.

Erdogan je, s druge strane, naglasio da Turska posvećuje veliku pažnju razvoju odnosa sa Kinom i spremna je da proširi saradnju u oblastima trgovine, ekonomije, finansija i razvoja infrastrukture, dodaje se u saopštenju.

Ministri inostranih poslova Kine i Turske, Vang Ii i Mevlut Čavusoglu, sastali su se u Pekingu i dogovorili da pojačaju saradnju u borbi protiv terorizma.

Tokom sastanka, turski ministar inostranih poslova najavio je da “Turska smatra bezbednost Kine svojom brigom.”

Čavusoglu je obećao da nijedna organizacija na turskoj teritoriji neće biti slobodna da se uključi u aktivnosti koje ugrožavaju interese Kine, integritet i teritorijalni suverenitet.

Ahmet Genđehan Babiš, direktor Turskog centra za strateške studije, izjavio je u intervjuu da te izjave mogu ukazati na novi geopolitički smer koji Turska razmatra.

„Pre svega, treba napomenuti da je poseta Mevluta Čavušoglua Kini napravljen u svetlu oštrog pogoršanja odnosa između Turske, EU i SAD. Nema sumnje da bi Ankara razmatrala vektor Rusije i Kine kao alternativu Evropi i SAD-u ”, rekao je Babiš.

Stručnjak je takođe napomenuo da je Čavušoglu u svojim govorima u Pekingu naglasio jačanje saradnje u oblasti bezbednosti.

Kako je Šangajska organizacija za saradnju (SCO) ugovor o kolektivnoj sigurnosti, bilo bi dobro pretpostaviti da inostrana politika Turske proširuje svoje interakcije s organizacijom.

“SCO, za razliku od EU, koja koncepte kao što su ljudska prava i demokratizacija stavlja na prvo mjesto, fokusira se prvenstveno na pitanja sigurnosti granica, ekonomske i političke saradnje”, rekao je Babiš.

Prema rečima stručnjaka, trenutni problemi između Turske i Zapada uglavnom su posledica razlika u tumačenju koncepta ljudskih prava i demokratizacije.

“Međutim, sa SCO takva vrsta problema ne postoji, što ovu strukturu čini mnogo privlačnijom Ankari”, dodao je on.

Analitičar je takođe rekao da je, uprkos svemu tome, Turska još uvek deo NATO-a i integrisana u sistem vazdušne odbrane Alijanse.

Međutim, Turska pregovara o kupovini ruskog S-400 sistema vazdušne odbrane. Ako se ovaj ugovor potpiše, Ankara će se približiti SCO.

Generalni direktor korporacije Rostec Sergej Chemezov je u julu rekao da su rešena tehnička pitanja ugovora za isporuku sistema S-400 Turskoj, ostavljajući samo administrativna ograničenja.

Turski predsednik Erdogan krajem jula objavio je da su Ankara i Moskva potpisali krovni sporazum kojim bi se omogućilo snabdevanje S-400 Triumf sistemima.

Pored sistema protivvazdušne odbrane, Turska je takođe zainteresovana za učešće u kineskom projektu novog puta svile.

Prema Babišu, “Rusija i Turska preduzimaju ogromne zajedničke projekte u energetskom sektoru.”

“Sastanak sa kineskim ministrom takođe je pokrenuo pitanje izgradnje treće nuklearne elektrane u Turskoj, koju Ankara namerava izgraditi zajedno s Pekingom”, rekao je on.

Sagovornik agencije je naglasio da sve ovo ukazuje na činjenicu da se Turska približava zemljama članicama SCO i da “otvara nove perspektive kao deo svoje interakcije sa Šangajskom organizacijom za saradnju”, zaključio je on.

(Webtribune.rs)

Check Also

NOGO ZATRESAO JAVNOST: SNIMAK IZ SATA VELjE NEVOLjE ĆE SRUŠITI VUČIĆA! (VIDEO)

Aleksandar Vučić se nalazio s Veljom Nevoljom u stanu svoje ljubavnice – voditeljke Katarine Šišmanović, …