Home / TEMA DANA / PORED 4 MIG-A-29, SRBIJA OVE GODINE NABAVLJA I 16 HELIKOPTERA

PORED 4 MIG-A-29, SRBIJA OVE GODINE NABAVLJA I 16 HELIKOPTERA

Kada iz Belorusije stignu 4 aviona, Srbija će imati 14 lovaca na nivou 4+ generacije, što je skoro najsavremenije što postoji na svetu.

Dobijene letelice biće remontovane i modernizovane, izjavio je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, on je podsetio da je “2012. godine, kada je današnji predsednik Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, bilo dana i nedelja u kojima Srbija nije imala nijedan jedini ispravan avion koji je mogao da poleti i da sprovodi sve ono što jedna suverena i medjunarodno priznata zemlja mora da radi čuvajući svoje nebo”.

“Mi nikada nećemo moći da se merimo s Rusijom ili Amerikom. Nije nam ni potrebno. Ali za naše potrebe, za region, imaćemo apsolutno najmoderniju flotu lovaca od davne 1987. godine kada smo je poslednji put obnovili”, istakao je ministar.

On je dodao da će Srbija imati i nove helikoptere i podsetio da treba da stignu tri nova helikoptera Mi-17, četiri Mi-35 i devet H-145, od čega pet za Vojsku Srbije, a četiri za MUP.

“Te 2012. godine nismo mogli ni da maštamo o tako nečemu.To je bilo tako daleko, nezamislivo. Sada se samo po broju helikoptera, i to novih i najsavremenijih, možemo da merimo s bilo kojom zemljom u regionu, pa i da prednjačimo”, rekao je Vulin.

Ministar je podsetio i da je trenutno u toku upis u vojne škole – Vojnu akadmeiju, Medicinski fakultet VMA, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu, i pozvao sve zainteresovane za vojni poziv da dodju i vide kako se živi i radi u vojnim školama, da vide da li im to odgovara i da prepoznaju svoju karijeru u Vojsci Srbije.

On je dodao da i ove godine vlada veliko interesovanje za vojne škole.

Komentarišući sporazum o vojno-tehničkoj saradnji s Belorusijom, tokom poeste toj zemlji iz koje se upravo vratio, mininstar odbrane je istakao da je primopredaja četiri MiG-a kruna realizacije tog sporazuma.

“To vam govori i dobrim delom koliko su važni dobri odnosi. Odnosi izmedju predsednika Vučića i predsednika Lukašenka su prijateljski odnosi dva čoveka koji se iskreno poštuju i uvažavaju i koji rade za dobrobit svojih zemalja. Ne postaje se to slučajno.

Ima i drugih zemalja koje bi itekako volele da dobiju četiri MiG-a, a priznaćete, nismo mi baš neki strateški partner Belorusije – daleko smo jedni od drugih”, rekao je Vulin i dodao da je do sporazuma došlo tako što predsednik Lukašenko poštuje predsednika Vučića kao čoveka koji vodi hrabru i nezavisnu politiku i istakao da nema mnogo takvih predsednika.

Nastavljamo saradnju sa Belorusijom

Vulin je naglasio da se vojno-tehnički sporazum sa Belorusijom odlično odvija i uveren je da će se ta saradnja i dalje razvijati.

“Ove godine mi smo domaćini tradicionalne velike vežbe ‘Slovensko bratsvo’ koju čine ruska, beloruska i srpska vojska. Siguran sam da ćemo biti dobri domaćini, da će od nas imati šta da se nauči”, rekao je Vulin i dodao da ove godine s beloruskom vojskom Srbija ima predvidjenih 39 različitih aktivnosti, što je po broju aktivnosti stavlja na drugo mesto vojski s kojima Belorusija saradjuje, odmah iza Ruske Federacije.

Na pitanje novinara TV Pink zašto se Srbija naoružava, ministar je istakao da je za naoružavanje bilo potrebno pre svega imati državu, ali i politiku Vlade Aleksandra Vučića koja je uštedela ogroman novac, uspela da oporavi srpsku privredu i dodje do ekonomije koja može da finansira takvu vojsku.

“Ali nije dovoljan ni novac. Morali ste da imate političku volju. Morali ste da imate slobodnu i nezavisnu politiku ove zemlje koja može da kaže – mi smo vojno neutralni i zato moramo da se naoružavamo. Nije pitanje zašto se Srbija naoružava. Mi smo vojno neutralna zemlja, nama niko neće doći u pomoć ako dodje do onog najgoreg. Mi ćemo sve morati sami. Mi zato moramo da imamo i avijaciju, i artiljeruju, i oklopne jedinice i pešadiju. Sve moramo da imamo zato što smo sami – rekao je ministar odbrane.

On je dodao da nije pitanje zašto se Srbija naoružava, već zašto se naoružavaju zemlje koje su članice NATO-a, jer njih ima ko da štiti, a Srbiju nema.

“Upravo zato, dodao je on, mi moramo da budemo naoružani i snažni. Ako smo snažni i naoružani, ako imamo jaku i zadovoljnu armiju, imaćemo mir, a samim tim i političku i ekonomsku stabilnost i živećemo bolje”, zaključio je ministar Vulin.

(Tanjug)

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …