Home / TEMA DANA / „Postigli smo odličan dogovor sa MMF-om, za nova zaduženja!“

„Postigli smo odličan dogovor sa MMF-om, za nova zaduženja!“

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je posle godina nediscipline i neuspeha Srbija postigla sporazum sa MMF-om, a kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima o članstvu u EU naveo je da Srbija želi da na početku otvori ona najteža.

Vučić je na konferenciji za novinare posle susreta sa komesarom Evropske unije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom rekao da je važna tema njihovih razgovora bila sprovođenje ozbiljnih reforma u Srbiji.

vucic 10

„Mi želimo da budemo ekonomski konkurentna zemlja, ne neko ko će tražiti da dostigne zemlje EU, već zemlja koja će da zarađuje i obezbeđuje dobar život svojim građanima. Za to će nam trebati neko vreme“, rekao je premijer i podsetio da MMF konstatuje da će to biti 2017, ali je ponovio da on misli da će to biti 2016.

Za Srbiju je važno da pokažemo da želimo da napredujemo, dodao je, da ne želimo njihov novac i milostinju već da pokažemo da smo ponosan član koji želi da doprinosi EU, a ne samo da uzima od EU.

Premijer je sa Hanom razgovarao i otvaranju poglavlja, istakavši da želi da ona najteža budu otvorena na početku, a da je on lično spreman da radi više i odgovornije kako bi Srbija ispunila svoj strateški cilj, a to je priključenje EU.

„Za sve što misle da je potrebno da uradimo da bismo unapredili naš demokratski pravni i poltiički sistem stojimo na raspolaganju“, poručio je premijer podsetivši da je Srbija obavila veoma dobar posao na ekspertskom niovu, zašta je zahvalan ministarki Jadranki Joksimović i šefu pregovaračkog tima Tanji Miščević.

„Srbija je na evropskom putu, kao što sam rekao to je naš strateški cilj, kada biramo tip društva, onda je to taj tip jer hoćemo da budemo uređena zemlja“, naveo je premijer.

Izrazivši zadovoljstvo dolaskom Hana u Beograd, Vučić je dodao da je uveren da će imati dobru saradnju.

„Od gospodina Hana možemo da očekujemo pomoć i podršku“, kazao je premijer.

Han je poručio da je u Beograd došao kako bi još jednom uverio srpski narod i vlasti da su Evropska komisija i evropska porodica naroda partner Srbiji na putu ka članstvu u EU.

„Na tome ću i lično naporno raditi i veoma često ću biti u Beogradu u narednom periodu, s ciljem da se osigura i doprinese da Srbija što pre postane članica Unije“, rekao je Han.

„Planiram da organizujem investicone konferencije u Srbiji kako bih podstakao ulaganja, kako bi se otvorila nova radna mesta… Srbija je na dobrom putu, radi na borbi protiv korupcije, unapređenju sudskog sistema, a to su sve neophodni preduslovi za dolazak novih investitora“, rekao je Han.

Pozdrav Beogradu. Srecan sam sto je Srbija prva koju posecujem na novoj funkciji. Zelim da podrzim put Srbije ka EU.

VUJOVIĆ: PROGRAM TEŽAK, ALI PODSTIČE ZAPOŠLjAVANjE

Program reformi koje su dogovorene sa MMF-om je težak, ali daje osnove za otvaranje novih radnih mesta i investicije, izjavio je večeras ministar finansija Dušan Vujović.

„Srbija se obavezala da se pripremi za tešku hiruršku operaciju, aranžman je kao neka operacija kuka, jer ako bismo nastavili ovako, mogli bismo još neko vreme da šepamo, a onda bismo potpuno stali. Kad to sad operišemo, moći ćemo normalno da idemo i trčimo“, objasnio je ministar smisao aranžmana sa MMF-om.

Vujović je na RTS-u rekao da je to prvi put da u programu ravnomerno stoje i strukturne mere i mere makroekonomske stabilizacije.

„Ovo je jedan od retkih primera gde Fond stvarno, a ne na rečima stavlja osnove za privredni rast, otvaranje novih radnih mesta i privlačenje investicija“, ocenio je ministar.

Prema njegovim rečima, aranžman je težak jer predstavlja suočavanje sa problemima sa kojima Srbija nije imala hrabrosti da se suoči do sada.

On je precizirao da će prva kontrola izvršenja preuzetih obaveza od MMF-a biti polovinom maja, kada će predstavnici ove institucije doći u Beograd.

„Moramo da vidimo da ispod stola ne iskoči nešto novo, neko neočekivano iznenađenje. Trudimo se da Železara nađe svog kupca i da javna preduzeća prestanu da pozajmljuju novac za likvidnost i počnu da traže garancije samo za investicije, a nikako za likvidnost“, precizirao je Vujović.

Upitan da li aranžman podrazumeva otpuštanje određenog broja zaposlenih u javnom sektoru, Vujović je rekao da ne bi govorio o brojkama, jer „nije cilj broj, cilj je da se zatvori deficit“.

„Suština je da smo dogovorili program čija je suština da postignemo smanjenje deficita za 1,3-1,4 milijarde evra ili 4,25 odsto BDP za tri godine“, rekao je ministar.

(Tanjug)

 

Check Also

GLAVNI LEKAR MOSKVE IZNEO ISTINU O KORONI I ZAPANJIO SVET: NEKA VAS NE PLAŠI POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH- EVO ZAŠTO

Glavni lekar moskovske gradske kliničke bolnice br. 71 Aleksandar Mjasnjikov poručio je sunarodnicima da ne …