Home / TEMA DANA / POTVRĐEN PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U SRBIJI: EVO ŠTA SE DEŠAVA..

POTVRĐEN PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U SRBIJI: EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar jutros u 10 časova vanredno se obratio javnosti potvrdivši da je u Srbiji registrovan prvi pozitivan slučaj koronavirusa i da je to bilo samo pitanje sata.

On je naglasio da je konferenciju odmah sazvao, sat po saznanju za pozitivne rezultate, podsetivši na obećanje da će se država Srbija ponašati odgovorno i transparentno.

– Obećali smo da ćemo biti krajnje transparentni i da ćemo praktično u nultom vremenu obaveštavati javnost. Desila se stvar koju smo očekivali, što je bilo realno i pitanje sata kada će se desiti, a to je da imamo prvi pozitivan slučaj koronavirusa, rekao je Lončar.

Reč je o muškarcu (43) iz Subotice koji je u više navrata boravio kod sestre u Budimpešti, koja je imala simptome koronavirusa – respiratorne tegobe, temperaturu i sve znake koji su slični koronavirusu.

Po povratku u Srbiju, muškarac iz Subotice osetio je tegobe poput njenih – virusnu upalu pluća. On se, rekao je ministar, prvo samoizolovao a potom odgovorno i javio nakon čega je testiran i zbrinut posle pozitivnog rezultata. Sada je u izolaciji subotičke bolnice i zasad ne oseća nikakve tegobe.

– Svoju decu je poslao kod babe i dede na selo i ostao samo sa suprugom koja mu je samo donosila hranu. Srećom, ovaj muškarac poneo se veoma odgovorno i stavio se u samoizolaciju, te tako minimizirao širenje virusa – dodao je Lončar.

Samo slušajte struku i bez panike, Srbija ima plan za svaki scenario

– Razloga za paniku nema, imamo plan za svaki scenario i treba samo slušati struku, naglasio je ministar Lončar.

Ministar je istakao da je maksimalno urađeno sve što je bilo potrebno i zahvalio svim službama na dobro obavljenom poslu, dodajući da nadležni, kao što su i obećali, o svemu obaveštavaju javnost. „Nema nikakvog razloga za paniku“, podvukao je Lončar.

– Srbija je apsolutno spremna, sve što struka nalaže, mi ćemo odraditi, ponovio je Lončar. Dodao je da nadležni rade i obezbediće da sve što je potrebno za lečenje obolelih, bude dostupno i našim pacijentima.

Lončar je pojasnio i da je zaraženi muškarac u više navrata boravio u Budimpešti kod sestre. Ministar je dodao i da se muškarac dobro oseća i da nema nikakve tegobe, kao ni njegova porodica, te da jutros nije imao ni temperaturu.

Lončar je rekao da je ova porodica pod nadzorom i da se prati, što je inače uobičajena procedura.

Ministar je naveo da će sve donete mere nastaviti da se sprovode, i apelovao na građane da ih se pridržavaju, a posebno muškarce starije od 75 godina, koji imaju neke hronične tegobe, da manje odlaze u zatvorene prostroje, sa više ljudi, u javni prevoz…

Ministar je dodao da su službe već uzele nalaze svih osoba koje su sa njim bile u kontaktu i u toku dana očekuju se rezultati tih analiza.

– Muškarac iz Subotice osetio je tegobe kad se vratio iz Budimpešte u Srbiju. Bio je odgovoran i samoizolovao se, te poslao decu na selo, tako da je ostao samo sa suprugom koja mu je donosila hranu. Podvrgnut je analizama i pre sat vremena su stigli rezultati testa i on je već u izolaciji u bolnici u Subotici, ponovio je Lončar.

– Njegova supruga i deca se dobro osećaju i niko nema ozbiljnije zdravstvene tegobe – zaključio je Lončar.

Najbolja terapija za komplikovane slučajeve

– Država će obezbediti najbolju moguću terapiju za slučajeve korona virusa kod kojih se bolest iskomplikuje, poručio je ministar Lončar.

– Uveravam građane Srbije da ćemo naći najbolje moguće rešenje i da mogu sa te strane da budu apsolutno smireni. Građani će dobiti terapiju za komplikovane slučajeve koja je dala najbolje rezultate na svetu.

Država će to uraditi, rekao je Lončar odgovarajući na pitanja novinara na vanrednoj konferenciji za novinare.

Na pitanje da li će ako bude masovnijeg oboljevanja predložiti zabranu okupljanja pošto su raspisani izbori, Lončar je rekao: „Ovo ne može da se pretvori u političko pitanje, ovo će ići onako kako struka nalaže. Ovde nijedna odluka neće biti doneta iz političkih razloga, već samo iz stručnih i zdravstvenih“.

– Insistiram da slušamo struku, poručio je Lončar, čije mišljenje ne može da zavisi od toga da li su rapisani izbori i da li to nekom odgovara ili ne i nama su na prvom mestu zdravlje naših građana, poručio je Lončar.

– Imamo apsolutnu podršku i predsednika Srbije i cele vlade, koji su stali iza struke i uradiće sve što struka kaže“, poručio je Lončar.

(Kurir.rs)

Check Also

HAMAS GRANATIRAO HEMIJSKO POSTROJENJE U IZRAELU! PRETI PAKAO! NETANJAHU NAREDIO: UDAR SA 1.000 BOMBI NA GAZU! U SUKOB SE UKLJUČIO I LIBAN

Stravično krvoproliće na Bliskom istoku nastavljeno je i u noći između četvrtka i petka kada …