Home / TEMA DANA / Premijer Turske, Davutoglu: Srbija je glavna na Balkanu, saradnja Turske i Srbije je poruka svima!

Premijer Turske, Davutoglu: Srbija je glavna na Balkanu, saradnja Turske i Srbije je poruka svima!

davutoglu3

BEOGRAD – Premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je da je Srbija glavna zemlja na Balkanu i da je bez pozitivnog doprinosa Srbije teško imati mir u regionu.

„Srbi žive u pet, šest različitih zemalja i to shvatamo jer i mi Turci imamo rođake koji žive u inostranstvu. Zato nam je Srbija jedan od glavnih strateških partnera za regionalni mir i stabilnost“, rekao je Davutoglu.

Istakao je i da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine, i da je taj dijalog jedan od faktora za ublažavanje napetosti u regionu, kao i faktor koji otvara vrata Srbiji na putu ka EU. Poručio je da je premijeru Aleksandru Vučiću čestitao na otvaranju poglavlja u pregovorima sa EU i na uspešnom predsedavanju OEBS-om.

„Sa takvim učinkom i rezultatima Srbija može da predvodi procese. Saradnja između Srbije i Turske je na simboličan i diplomastki način prava poruka svima na Balkanu da će budućnost Balkana biti mirnija i prosperitetnija“, istakao je turski premijer.

Podsetio je da je nedavno došlo i do pozitivnog dijaloga Turske i EU.

 


„Imali smo zajednički samit u Briselu u novembru i tako je počelo novo doba u odnosima Turske i EU. Po pitanju izbeglica radimo zajedno i imamo akcioni plan. Turska će pomagati Evropu i Evropa će pomagati Tursku. To nije kriza za koju Turska, odnosno Evropa snosi odgovornost ali ćemo zajedno raditi da bismo rešili probleme“, ističe Davutoglu.

Kada je reč o obaranju ruskog aviona „su-24″, Davutoglu je rekao da njegova zemlja ne želi da se tenzije povećaju i eskaliraju.

„Spremni smo da pregovaramo, međutim, Rusi nisu prihvatili naše pozive za zejdničku komisiju koja će proučiti taj slučaj. Za sada, ruska strana nije pozitivno odgovorila na naše predloge. Međutim, imamo pravo i odgovornost da zaštitimo svoj vazdušni prostor i zbog toga nećemo ništa tražiti. Rusi imaju svoje pravo i odgovornost za svoj vazdušni prostor“, poručuje Davutoglu i ističe da to nije problem između Turske i Rusije, već problem koji se javio zbog krize u Siriji.

„Naši ruski prijatelji ne treba da zaborave da, kada su sve zemlje uvele sankcije Rusiji, Turska nije. Mi smo rekli, Rusija je naš sused i zbog toga nećemo uvesti sankcije protiv njih. Međutim, danas Rusi, koji su se žalili na sankcije protiv njih, nama uvode sankcije, Turska je velika zemlja i mi se ne bojimo nikakvih sankcija. Međutim, obe zemlje će biti na gubitku ako se sankcije nastave“, kaže turski premijer.

(RTS)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …