Home / TEMA DANA / Preti li Srbiji opasnost?! Islamisti poručili da će Beogradom TEĆI KRV NEVERNIKA!

Preti li Srbiji opasnost?! Islamisti poručili da će Beogradom TEĆI KRV NEVERNIKA!

Vlasti Srbije su alarmirane da međunarodni teroristi mogu biti u Srbiji ili prelaziti preko njene teritorije i Vlada nastavlja da sarađuje sa susednim državama na unapređenju bezbednosti na granici i razmeni informacija, navodi Američki Stejt department u novom godišnjem izveštaju o terorizmu.

teroristi- džihadisti- isil

Posle najnovijih poraza IS-a u Iraku i Siriji, povratak boraca može uzrokavati brojne bezbednosne probleme u regionu.

Prema izveštaju američkog Stejt departmenta, ceo svet je u velikoj opasnosti zbog povratka ekstremista sa ratišta.

U tom izveštaju, Srbija se nalazi u sličnoj situaciji kao i druge države zapadnog Balkana, kada je u pitanju zabrinutost zbog transnacionalnog terorizma, jer se nalazi na istorijskoj tranzitnoj ruti između Bliskog Istoka i Zapadne Evrope, na takozvanoj „balkanskoj ruti“ kojom se švercuju oružje, narkotici i ljudi.

Takođe, ne treba izgubiti iz vida, ni pretnje izrečene početkom juna.

Tada su pripadnici Islamske države zapretili surovom odmazdom balkanskim narodima i najavili svoj povratak u ovaj deo Evrope. Islamisti su poručli da nisu zaboravili Balkan i da će na ulicama Beograda i drugih balkanskih gradova uskoro „teći krv nevernika“ kojima će na „svakom koraku biti otkidane glave“.

Pretnja Srbiji i državama regiona nije prva koja stiže iz krugova džihadista Islamske države, ali po žestini i brutalnosti prevazilazi prethodne proglase terorista.

Međutim, u izveštaju Stejt departmenta navodi se da su srpske vlasti nastavile sa naporima u borbi protiv terorizma, a da su srpski lideri sarađivali sa SAD i međunarodnom zajednicom u razvijanju jačih mera i strategija.

Stejt department u izveštaju navodi da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno informativna agencija (BIA) nastavili bilateralnu saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma, sa fokusom na praćenje i zaustavljanje migranata na balkanskoj ruti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, govoreći o građanima Srbije, njih 49 koji su otišli u Siriju da se bore na strani ISIS-a, on je rekao da je jedan broj njih poginuo, jedan broj se i dalje nalazi u Siriji, a da se mali broj vratio.

– Građani naše zemlje mogu da budu spokojni jer se bezbednosni sistem Srbije bavi njima.

Ne želimo da dozvolimo bilo kakvo ugrožavanje građana Srbije od tih lica ili bilo kojih drugih iz našeg okruženja, koji bi mogli da postanu teroristička smetnja na našoj teritoriji – kaže Stefanović.

Da je naša zemlja bezbedna veruje i profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić. On za kaže da su pretnje koje islamisti upućuju način borbe, kada nemaju drugih sredstava.

– Generalno, naša zemlja jeste ugrožena islamističkim terorizmom, jer oni nas doživljavaju kao neprijatelje.

Međutim, kada procenjujete bezbednost nekog regiona ili države, onda morate da uzmete u obzir ne samo pretnje, veći kapacitete da se na te pretnje odgovori.

Srbija te kapacitete ima, situacija se prati, i u regionu i našoj zemlji, tako da nema nikakvog razloga za paniku, Srbija je bezbedna i stabilna država – rekao je Dragišić portal.

(Mediji)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …