Home / TEMA DANA / PRIPREME ZA RAT: Iran sprema odmazdu za izraelski raketni napad..

PRIPREME ZA RAT: Iran sprema odmazdu za izraelski raketni napad..

Dva dana nakon spornog napada u Siriji za koje se veruje da su delo Izraelaca u svetu se sve više priča o mogućem sukobu Izraela i Irana. Netanijahu sve negira.

Visoki iranski zvaničnik Aladin Borudžerdi izjavio je da će Iran u “odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu“ odgovoriti na navodni izraelski raketni napad u kome je ubijeno nekoliko Iranaca u Siriji.

Inače, njegova izjava predstavlja prvi direktan odgovor na napad na dve baze na severu Sirije u nedelju uveče koje je navodno izveo izrael.

Iranska novinska agencija i organizacija koja nadgleda rat su navele da je u udarima ubijeno više od 20 provladinih boraca, među njima Iranci, preneli su izraelski mediji. Nakon napada nastala je prava konfuzija i ćutanje sa izraelske strane.

“Agresija cionističkog entiteta protiv prisustva naših vojnih savetnika u Siriji daje nam pravo da odgovorimo na odgovarajućem mestu i vremenu”, rekao je Borudžerdi na novinskoj konferenciji u glavnom gradu Sirije, prenosi AP.

Brzo reagujući na tu pretnju izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je rekao da pretnje iz Irana “dolaze nedelju za nedeljom “ i ako postupe po njima Izrael će na odgovarajući način reagovati.

Liberman je uz to kritikovao zemlje koje ne vide pretnju Irana, rekavši da više vole da ”zabiju glavu u pesak” i da ignorišu da “Iran ugnjetava slobodu izražavanja i manjine” i ima ekonomsku korist zasnovanu na pogrešnim osnovama da ne teži da razvije nuklerno oružje.

“Izrael ne može ignorisati iransku pretnju”, zaključio je izraelski ministar, preneli su izraelski mediji.

Napad u nedelju samo je još više pojačao napetost između Izraela i Irana, ključnog saveznika sirijskog predsednika Bašara Asada, u građanskom ratu koji traje sedam godina, a o tome se priča i u SAD – trojica neimenovanih američkih zvaničnika navode da je incident u nedelju najnoviji pokazatelj toga da se Izrael i Iran približavaju otvorenom sukobu.

Ovi neimenovani zvaničnici veruju i da se Izrael sada priprema za vojnu akciju te da traži američku pomoć i podršku, prenosi mreža NBC njuz.

“Na listi potencijalno najverovatnijih konflikata u svetu sada se na samom vrhu nalazi sukob Izraela i Irana u Siriji”, kaže jedan visoki američki zvaničnik.

Trojica zvaničnika SAD navode i da su izraelski avioni F-15 pogodili Hamu nakon što je Iran isporučio oružje u bazu u kojoj je smeštena iranska 47. brigada, uključujući rakete zemlja-vazduh.

Izrael, kako navode, sve više postaje svestan uticaja Irana u susednoj Siriji. I dok Rusija vodi vazdušni rat za Asadov režim u Siriji, Iran vodi kopneni rat, tvrde zvaničnici, navodeći da su iranski borci u svakoj većoj ruskoj i sirijskoj bazi u zemlji.

U tekstu se podseća da su se prošle nedelje visoki vojni zvaničnici Izraela sastali sa američkim kolegama tražeći podršku za veću akciju protiv Irana u Siriji.

Ipak, premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je u utorak da Izrael ne teži ratu sa Iranom.

(B92,Beta,Tanjug)

Check Also

ŠOKANTNO! „SNIMAK JE MONTIRAN, BABIĆA SU IZVLAČILI SA MESTA VOZAČA, SADA JE NA KIPRU SA…“

Današnji snimak koji se pojavio u režimskim medijima, kako kaže, očajno je montiran i povezan …