Home / TEMA DANA / „PROCUREO“ IZVEŠTAJ- ZAPAD SE U TAJNOSTI SPREMA ZA OBRAČUN SA RUSIJOM

„PROCUREO“ IZVEŠTAJ- ZAPAD SE U TAJNOSTI SPREMA ZA OBRAČUN SA RUSIJOM

Vojni sukob između Rusije i NATO-a je malo verovatan, ali je moguć ukoliko se pročita izveštaj koji je objavio NATO odbrambeni koledž pod nazivom: “Zašto je Baltik važan? Odbrana severoistočne granice NATO-a.

” Prema tom dokumentu, neophodno je poslati više američkih vojnika u regiju, jer, po mišljenju autora izveštaja, baltičke države za Moskvu mogu postati sredstvo uništavanja evropske bezbednosne arhitekture.

„Tokom poslednje decenije Ruska Federacija je pokazala da pokušava da slomi evropsku, bezbednosnu arhitekturu. Verovatnoća vojnog konflikta između NATO-a i Rusije je mala, ali je ne treba isključiti kao mogućnost. Da bi se smanjili rizici, položaj NATO-a u baltičkim državama trebalo bi ojačati raspoređivanjem američkih snaga na baltičkom tlu. To bi trebalo da dopuni, a ne da zameni postojeće aranžmane eFP-a ”, napisao je autor.

Prethodno je američki Kongres ponudio članovima istočnoevropskog NATO-a, koji koriste vojnu opremu proizvedenu u Sovjetskom Savezu, kredite za kupovinu američke vojne opreme. Po mišljenju zakonodavaca, saveznici Atlantskog saveza zavise od Moskve jer su primorani da kupuju rezervne delove u Rusiji.

U izveštaju se takođe navodi da Amerika povećava svoje vojno prisustvo u baltičkim zemljama kako bi zadržala Rusiju.

„Nema mnogo političkih opcija za rešavanje ove situacije. Prvo i najvažnije, mnogo više pažnje treba posvetiti odvraćanju. To znači da američke snage treba da budu raspoređene napred u baltičkim državama. Trupe SAD-a su trenutno stalno raspoređene u Poljskoj, ali ne i u baltičkim državama.

Odsustvo američkih trupa iz ovih zemalja šteti odbrani NATO-a. Najbolji način da se to popravi je da se identifikuju najočiglednije praznine u sposobnostima postojećih aranžmana eFP-a u baltičkim državama i da SAD ispune te praznine. To znači dopuniti, a ne zameniti, postojeće raspoređivanje NATO trupa “, navodi se u izveštaju.

Webtribune.rs

Check Also

BRITANCI U ŠOKU! RUSI IZVELI MISTERIOZNI MANEVAR SA JURIŠNIM NUKLEARNIM PODMORNICAMA U ATLANTIKU!

Ruske jurišne podmornice izvode misije „dubokog prodora“ pod vodom Atlantika, reč je o plovilima sposobnim …