Home / TEMA DANA / „PRVO USTAVOTVORNA SKUPŠTINA SZS, PA HAPŠENJE SUDIJA I KRIMINALACA IZ SADAŠNJEG REŽIMA, I ODUZIMANJE IMOVINE..“

„PRVO USTAVOTVORNA SKUPŠTINA SZS, PA HAPŠENJE SUDIJA I KRIMINALACA IZ SADAŠNJEG REŽIMA, I ODUZIMANJE IMOVINE..“

Protesti opozicije su opstali. To je veliki uspeh uprkos režimu i svoj državnoj vlasti koju je zloupotrebio kako bi sprečio da na videlo izađe volja najboljeg dela srpskog naroda da ne dozvoli rušenje demokratije, parlamentarizma i starih i slobodnih ustanova njegove države.

Za to vreme Savez za Srbiju predstavio je dva dokumenta: Program SZS i Sporazum sa narodom. Oba ova programska manifesta imaju ograničenu i pre svega propagandnu vrednost. Iskustva, posebno ono iz 2000/2001. godine pred preuzimanje vlasti u Srbiji, ali i iz 1997. uoči stupanja na čelo Gradske uprave u Beogradu, govore u prilog potrebi donošenja jasnijih i preciznijih dokumenata.

Nije tačno da će Vučićev režim preuzeti dobar program SZS. Da je režim bio u stanju da sprovodi dobar pogram on bi to već odavno učinio. Marketinški je moguće upropastiti neke ideje, ali ne i ideale i načela. Nije tačno ni da programske i ideološke razlike smetaju članicama SZS da usvoje konzistentan program koji predstavlja nešto više od spiska lepih želja.

Velika većina naših političara, a to je danas evropski usud i moda, nemaju određenu i čvrstu ideologiju, niti jasan program. To možda jeste deo duha vremena, ali naši problemi nisu savremeni niti su u duhu vremena. Srbiju treba ponovo ustrojiti kao pravnu, funkcionalnu i demokratsku državu. To ne mogu neki tamo Makroni, Hanovi, Mejove ili, ne daj Bože, Junkeri.

SZS građanima treba da ponudi slobodu i demokratiju. Dakle nema više oktroisanih ustava, niti čankolikih omnibus-zakona, koji treba da mumificiraju Brozovo nedelo.

Na zastavi opozicije mora biti demokratski izabrana Velika narodna skupštinina – Konstituanta. Dakle, ustavotvorna skupština. Tamo će sva pitanja biti otvorena i o njima ćemo odlučiti kao jedna i nedeljiva, demokratska, evropska nacija. Većina će preuzeti odgovornost, manjina će dobiti zaštitu i biće lojalna demokratskim i parlamentarnim pravilima.

Bez Vlade nacionalnog spasa – privremene vlade najstručnijih i najčasnijih, nema slobodnih izbora za Ustavotvornu skupštinu. I formiranje te vlade treba da bude na zastavi opštenarodnog pokreta, koji ne pristaje na stvaranje Vučićeve diktature.

Preduslov za izbore mora biti sprovođenje antiautoritarnih zakona. Sudstvo mora biti učinjeno nezavisnim i moćnim. Jedna velika sudska komisija treba da za kratko vreme pregleda sudske spise u proteklih nekoliko godina. Pod šiframa, da se familiji ne zameraju. Baš kao i u Rumuniji, treba da traže neopravdana odlaganja, zastarevanja, tehničke greške…

One će odati korumpirane i nesposobne, koji potom treba da budu najureni iz sudstva a neki od njih i zatvoreni. Takvo, samoočišćeno sudstvo valja da dobije status kao u Sjedinjenim Državama. Upravo takvo sudstvo podjednako će u budućnosti gledati i na vlast i na opozciju.

Nametanje poreza i njihova temeljna provera otkriće sve kriminalce iz sadašnjeg režima. Do izbora treba proveriti sve od „Beograda na vodi“ do Nikolićeve crkve i Vučićevog podruma u Jajincima.

Opozicija mora da se obaveže da više neće sarađivati sa antidemokratskim strankama. SNS i SPS moraju da budu temeljno provereni, treba oduzeti nelegalnu imovinu, uključujući nasleđe SKS i SKJ. Ubuduće ove stranke treba da se preregistruju i da zbog lošeg nasleđa promene nazive.

Kad je reč o velikim državnim i nacionalnim pitanjima, do početka rada ustavotvorne skuptštine SZS ne treba da se opredeljuje za njih. Samo je važno da bude pružen okvir u kome neće biti tabu tema.

Ustavotvorna skupština treba da odluči sa punom odgovornošću o svemu što je otvoreno i aktuelno: od oblika vladavine, državnih granica, preko pitanja unutrašnjeg uređenja, regionalizacije, postojanja brozoidnih autonomnih pokrajina, do prirode kapitalizma u državi, odnosa u regionu, srpskim zemljama, rasejanju, modelu i ceni socijalne politike, državne uloge u prosveti, stvaranju kulturnog obrasca, ekologiji…

Drugačiji pristup govori o nepoznavanju metodologije vlasti, neprihvatanju demokratije, nespremnosti da se uči iz prošlosti, nemoći da bude napravljen otklon od autoritarnih režima iz prošlosti ili o svemu tome zajedno.

Čedomir Antić (napredniklub.org)

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …