Home / TEMA DANA / Putin Barozu: „Da hoću, zauzeo bih Kijev za dve nedelje!“

Putin Barozu: „Da hoću, zauzeo bih Kijev za dve nedelje!“

Da želim, mogu da zauzmem Kijev za dve nedelje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu.

Navodno su o Putinovoj pretnji informisani i drugi politički čelnici u Evropi pa i nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je u ponedjeljak Rusiji zapretila uvođenjem novih sankcija.

Podsetimo, Putin je nedavno izjavio da su ruske oružane snage, uz podršku nuklearnog arsenala, spremne da se suprodstave svakoj vrsti agresije.

Putin je napomenuo da je Rusija daleko od nekog većeg konflikta, ali da je spremna u svakom trenutku da odbije bilo kakav vid agresije.

„Naši partneri bi trebalo da shvate da je najbolje ne kačiti se sa nama“, rekao je Putin.

„Hvala Bogu, mislim da niko i ne pomišlja da uđe u sukob velikih razmera sa Rusijom. Želim da vas podsetim da je Rusija jedna od vodećih nuklearnih sila, naglasio je ruski predsednik.
S druge strane Velika Britanija i još šest zemalja članica NATO stvoriće posebnu vojnu jedinicu veličine divizije sa 10.000 vojnika spremnih za brzo delovanje, što bi mogao biti dosad najsnažniji pokušaj Zapada da odvrati Rusiju od vojne intervencije na Ukrajinu.

Iako je plan da ta multilateralna vojna snaga bude operativna tek 2018., računa se da bi sama najava njenog formiranja mogla da deluje kao jedna od metoda odvraćanja Rusije.

Druga metoda kojom pokušavaju da odvrate Rusiju od invazije na Ukrajinu, je uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija EU.

(24sata.hr/Večernji.hr)

Check Also

VAŠINGTON POST: NAJVEĆE DEMONSTRACIJE U BEOGRADU POSLE „5. OKTOBRA“

Hiljade ljudi u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji blokiralo je glavne puteve i mostove …