Home / TEMA DANA / PUTIN: EVO ZAŠTO EVROPA PREĆUTKUJE ISTINU O DRUGOM SVETSKOM RATU!

PUTIN: EVO ZAŠTO EVROPA PREĆUTKUJE ISTINU O DRUGOM SVETSKOM RATU!

Istina o Drugom svetskom ratu se svesno prećutkuje u današnjoj Evropi, uz težnju da se krivica za izbijanje sukoba s nacista prebaci na komuniste. Zapad to radi da bi sakrio neugodne detalje iz sopstvene istorije, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Na neformalnom sastanku sa liderima zemalja ZND Putin je predstavio niz dokumenata iz perioda Velikog otadžbinskog rata s kojih je skinuta oznaka poverljivosti. Putin je naložio da se kolegama iz ZND dostave kopije arhivskih materijala koji se tiču predistorije početka Drugog svetskog rata.

„Da, mi znamo ko je Staljin. Dali smo mu svoje ocene, ali mislim da ostaje činjenica da je upravo fašistička Nemačka 1. septembra 1939. godine napala Poljsku, a 22. juna Sovjetski Savez“, naglasio je Putin.

Govoreći o sadašnjim slučajevima skrnavljenja grobova sovjetskih vojnika, ruski predsednik je naveo da su borci Crvene armije kojima su podigli te spomenike u Evropi bili najobičniji ljudi.

„Ti crvenoarmejci, ko su oni? To su uglavnom seljaci i radnici. Mnogi od njih su stradali od istog tog Staljinovog režima. Neko je bio raskulačen, nečiji rođaci su bili poslati u logore. I ti ljudi su poginuli oslobađajući zemlje Evrope od nacizma. Sada njihove spomenike uklanjaju, pored ostalog, zbog toga da ne bi isplivale evo ove činjenice o praktičnoj zaveri pojedinih rukovodilaca evropskih zemalja s Hitlerom. Oni se time ne svete boljševicima, nego čine sve da bi sakrili sopstvenu poziciju“, naglasio je ruski predsednik.

Rusofobija i antisemitizam u današnjoj Evropi već viđeni

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ga današnja rusofobija i antisemitizam u pojedinim evropskim državama veoma podsećaju na ono što se događalo u Drugom svetskom ratu u Evropi.

„I može se reći, u svojstvu komentara, da je to tipični primer rasizma, prezrenja prema ljudima koji se smatraju nižim rasama, među kojima su bili Rusi, Belorusi, Ukrajinci. Zatim su se tu našli i sami Poljaci. A vi znate, u vezi s tim, naravno, ja vidim šta se u pojedinim zemljama Evrope događa s rusofobijom, antisemitizmom i tako dalje. To me sve veoma podseća na nešto“, rekao je Putin komentarišući jedan od dokumenata.

Ruski predsednik je upozorio na to da agresivni nacionalizam uvek zaslepljuje, da briše moralne granice i da se oni koji stanu na taj put ne zaustavljaju ni pred čim.

„Ipak, u krajnjem rezultatu to stigne i njih same, i tako je bilo mnogo puta“, dodao je Putin.

Predsednik Rusije je, takođe, naveo da ga je iznenadila i donekle uvredila nedavna rezolucija Evropskog parlamenta „o važnosti očuvanja istorijskog sećanja zarad budućnosti Evrope“.

„Mi smo uvek zajedno s vama težili da omogućimo taj kvalitet istorije, njenu pravednost, otvorenost i objektivnost. I želim još jednom da naglasim – to se tiče svih nas , jer smo mi u izvesnoj meri naslednici bivšeg Sovjetskog Saveza; Kada govore o Sovjetskom Savezu govore o nama “, rekao je Putin na sastanku s liderima ZND.

On je naveo da su takozvanim „paktom Molotova i Ribentropa“, prema rezoluciji Evropskog parlamenta, „Evropu i teritorije nezavisnih država podelila dva totalitarna režima, čime je otvoren put za početak Drugog svetskog rata“.

„I ne samo to, evropski poslanici zahtevaju od Rusije da ‘prekine da izokreće istorijske činjenice i propagiranje teze o tome da su pravi pokretači rata Poljska, baltičke zemlje i Zapad’. Mislim da nikada ništa slično nismo govorili, da nikada nismo rekli da je neka od tih nabrojanih zemalja pokrenula rat“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je tražio od kolega da otvore pojedine arhivske dokumente.

„Kada sam počeo da ih čitam, znate, shvatio sam da će to biti interesantno za sve nas, jer – ponavljam još jednom – svi smo mi bivši Sovjetski Savez“, dodao je Putin.

Check Also

OBRADOVIĆ OTKRIO ŠTA STOJI IZA HAPŠENJA VUČIĆEVIH NAJBLIŽIH SARADNIKA

Nova rijaliti zvezda sa naslovnih strana dnevnih novina pod kontrolom vladajućeg režima je Slaviša Kokeza, …