Home / TEMA DANA / PUTIN I SI ĐIPING ODLUČILI DA SAHRANE DOLAR: Smanjili zavisnost od spoljnih faktora na minimum, međusobno koristeći sopstvene valute! (VIDEO)

PUTIN I SI ĐIPING ODLUČILI DA SAHRANE DOLAR: Smanjili zavisnost od spoljnih faktora na minimum, međusobno koristeći sopstvene valute! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u Pekingu da će Rusija i Kina proširiti upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora.
putin-si-djinping„Udeo ruske rublje u takvim plaćanjima je tri odsto, dok je kineskog juana mnogo veći – devet odsto.

Pritom, posljednji pokazatelji treba osetno da porastu nakon otvaranja obračunskog centra za transakcije sa juanom u Rusiji“, rekao je Putin na kraju rusko-kineskih razgovora.

Nakon razgovora potpisan je paket sporazuma koji se tiču raznih aspekata saradnje – od svemira i energetike do turizma i isporuke žita Kini, javio je „Sputnjik“.

Predsednik Rusije je saopštio da je razgovarao sa kineskim kolegom Si Đipingom o zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, o Siriji i o nuklearnom problemu Severne Koreje.

„Razgovarali smo o poslednjim akcijama u rešavanju najvažnijih svetskih i regionalnih problema, zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, jačanju bezbednosti u Pacifičkom regionu, osiguranju nenuklearnog statusa Korejskog poluostrva“, rekao je Putin.

On je naveo da su među zajedničkim spoljnopolitičkim zadacima pomaganje u rešavanju sirijske krize i podrška miru i stabilnosti u Južnokineskom moru i u Centralnoj Aziji.

Ruski predsednik je saopštio da su se Moskva i Peking dogovorili o saradnji i po pitanju razvoja nuklearne energije u trećim zemljama.

Putin je naglasio da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije. U 2015. godini trgovinski obrt dve zemlje iznosio je 63,5 milijardi dolara.

Pozitivna dinamika se može videti i početkom 2016. godine, naveo je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, energetika ostaje lokomotiva poslovne saradnje dve zemlje.

„Rusija povećava obime isporuka preko rusko-kineskog gasovoda, nastavlja se realizacija projekata izgradnje rafinerije nafte `Tjanczinski`, strogo i po planu se gradi gasovod `Sila Sibira` koji treba da proradi punom snagom 2020. godine.

U toku je usaglašavanje uslova za isporuku ruskog gasa zapadnom trasom u Kinu“, rekao je Putin.

On je dodao da kineski partneri povećavaju svoje učešće u „Jamalu“, najvećem ruskom projektu za proizvodnju tečnog gasa.

Rusija i Kina će do kraja godine usaglasiti i pitanja o izgradnji brze pruge Moskva-Kazanj, transevropskoj magistrali koja treba da unapredi saobraćaj na ogromnom kontinentu.

Kineski predsednik je pozvao ruskog predsednika na samit G20 koji se na jesen održava u Kini.

Pogledajte snimke:


(Global CIR/Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …