Home / TEMA DANA / „PUTIN JE SVOJOM POSETOM NAJAVIO MOĆNO POJAČANJE- STIŽE NAM UBITAČNI PVO SISTEM!“

„PUTIN JE SVOJOM POSETOM NAJAVIO MOĆNO POJAČANJE- STIŽE NAM UBITAČNI PVO SISTEM!“

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, njegovi sastanci sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i veliki skup kojim je narod Srbije iskazao svoju podršku ruskom lideru je bio udarna vest domaćih i svetskih medija.

O toj poseti, kao i o vojno-tehničkim implikacijama i novom oružju koja ona može da donese Srbiji razgovarali smo sa našim poznatim analitičarem Miroslavom Lazanskim.

Na pitanje šta je na njega ostavilo najveći utisak po pitanju jučerašnje posete gospodin Lazanski je nedvosmisleno odgovorio:

– Definitivno 125.000 ljudi kod hrama, što je fantastično! Vidim da je i sam Putin bio impresioniran, i to je meni najupečatljivija scena.

Povodom napisa u medijima da će Srbija dobiti raketni sistem Točka, kao i PVO sistem Pancir, Lazanski je prvo demantovao pisanje pojedinih medija o sistemu Točka, pošto je taj sistem relativno zastareli sistem zemlja-zemlja, a Srbija ima savremene haubice koje su jeftinije a imaju gotovo istovetno dejstvo.

O Panciru i stanju srpske protivvazdupne odbrane Lazanski je rekao sledeće:

– To će najverovatnije biti dva diviziona. Pošto svaki divizion ima tri baterije, a svaka baterija ima tri vozila, to znači ukupno 18 vozila. Pancir je sistem malog i srednjeg dometa. Nama treba pre svega zbog obaranja neprijateljskih bespilotnih letelica i krstarećih raketa. Mi u ovom trenutku nemamo čime da obaramo dronove.

Na tom polju kasnimo. Ako bi dobili uz Pancir i Buk M2, pa čak i M1 to bi bitno unapredilo PVO sistem. Sa postojećom (i dokazanom) „Nevom“ koja je modernizovana, i „Kubom“ koji se modernizuje to bi bio sasvim solidan PVO sistem – a zatim je dodao:

– I bitno je da se ovih 14 migova zaista modernizuje, jel oni sad u ovom stanju, da se ne varamo nisu 4 generacija. U ovom stanju sad oni su generacija 3+.

O reakciji Zapada na posetu Ruskog predsednika Vladimira Putina Lazanski je rekao sledeće:

– Vidim da već ima zle volje, zlobe i špekulacija. Mi sa ovom posetom Putina sebi dižemo cenu na Zapadu. Pokazujemo da ipak imamo moćnog zaštitnika. Rusija će nas štititi po poolitičkim pitanjima, a to su pokazali i po pitanju Interpola, i u Savetu bezbednosti UN, kao i po pitanju britanske rezolucije da smo genocidni. Rusi su uvek nastupali saveznički.

Taj saveznički nastup ima svoje benefite, dodaje Lazanski:

– Od njih možemo da dobijemo oružje, nešto kao donacije, a nešto se plati jeftinije.

– Naša orijentacija na ruske sisteme je nešto što je stabilno. Naša teška borbena tehnika su uglavnom nekadašnji sovjetski modeli, i nabavkom ruske vojne tehnike mi štedimo i vreme za novu obuku i doobuku i štedimo na troškovima nove logistike. To su sve velike uštede, i u novcu i u vremenu.

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …