Home / TEMA DANA / „Putin mi je rekao da nije realno da Srbija bude u Evroazijskom savezu i da Rusiji nisu potrebne baze!“

„Putin mi je rekao da nije realno da Srbija bude u Evroazijskom savezu i da Rusiji nisu potrebne baze!“

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je „bratstvo” Srbije sa Rusijom tradicionalno, ali da je politički interes države da postane član EU.

ivica dacic

„Koliko Srbija ima BDP i koliko treba da da ako bi postala član EU a koliko treba da dobije od budžeta Unije? Srbija ima interes da bude član sve dok ne postane razvijena zemlja EU jer bi dobijala bespovratno pare”, ocenio je Dačić za nedeljno izdanje „Blica”.

Prema njegovim rečima, Rusija nikad nije postavljala dilemu zašto Srbija ide u EU.

„Oni misle da nećemo imati mnogo sreće u tome, ali nemaju ništa protiv. Putin mi je rekao da nije moguće da Srbija postane član Evroazijskog saveza ili BRIKS-a, iz geografskih i ekonomskih razloga. Pitao sam ga da li je Rusija zainteresovana za vojne baze, odgovor je bio odrečan. I kakav mi problem imamo sa Rusijom?”, upitao je Dačić.

On je dodao da Srbija, kao budući predsedavajući organizacijom OEBS, neće uvoditi sankcije Rusiji.

„OEBS se brine o evropskoj bezbednosti i saradnji i ne uvodi sankcije. Srbija kao kandidat za članstvo u EU ima obavezu da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije. Pošto nismo član EU, to znači da mi sami treba da uvedemo sankcije Rusiji, a to nije realno”, kazao je ministar.

Komentarišući povratak lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haga i ocenu ministra Aleksandra Vulina da je to posledica američke politike prema Srbiji, Dačić je kazao da „postoji” sumnja da u Šešeljevom dolasku „ima nečeg drugog” osim čisto humanitarnih razloga.

„Desetak puta sam tražio od Haga da puste Šešelja i nikad to nisu hteli da urade. Stalno su postavljali neke uslove koje on nije hteo da prihvati. Sada su ga pustili praktično bez ikakvih uslova a čim je došao u Srbiju, rekao je da se neće dobrovoljno predati. To stvara sumnju da u njegovom odlasku i povratku ima nečeg drugog”, rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o aktuelnosti podele Kosova, Dačić je rekao da je „propušteno” vreme da Srbija predloži svoje viđenje rešenja pitanja Kosova, dodajući da je ideja o podeli Kosova „zakasnela”.

Dačić je ponovio da „Srbija danas ne bi pregovarala o članstvu” u EU da nije potpisan Briselski sporazum.

(Beta)

 

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …