Home / TEMA DANA / PUTIN POSLAO UPOZORENJE SRBIJI U 7 TAČAKA- „SPREMA VAM SE PRAVI PAKAO..“

PUTIN POSLAO UPOZORENJE SRBIJI U 7 TAČAKA- „SPREMA VAM SE PRAVI PAKAO..“

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sledi pravi pakao u narednom periodu, pojačavaju se kako spoljnopolitički tako i unutrašnji pritisci, upozorenje Vladimira Putina preko diplomatskih kanala stiglo na adresu najviših zvaničnika Srbije.

To je glavni razlog zbog kojeg je Putin odlučio da na mesto ambasadora u Beogradu pošalje svog iskusnog diplomatu, specijalca, najboljeg operativca u kriznim situacijama Aleksandra Bocana Harčenka, koji će sigurno ukrstiti koplje sa Entonijem Godfrijem, novim američkim ambasadorom u srpskoj prestonici. Na Balkanu se trenutno lome koplja za prevlast istoka i zapada i sa tim se neće stati sve dok se ne odluči pobednik – podvlače naši izvori iz obaveštajnih krugova.

Na osnovu informacija ruskih bezbednosnih službi, koje je Putin dostavio i Beogradu, precizira se da će se prvo pojačati spoljnopolitički pritisci na Srbiju, a zatim će uslediti unutrašnji konflikt.

– Zemlje iz okruženja krenuće sa zatezanjem oko spornih pitanja, Hrvatska i Bosna zbog nerešenog pitanja granica, dok će se istovremeno raditi i na slabljenju pozicije Milorada Dodika. Kada je reč o Crnoj Gori, tamo položaj Srba nije mnogo bolji, a postoji i realna opasnost od eskalacije problema zbog otimanja imovine SPC. S druge strane, Makedonija je na putu ulaska u NATO izrazito neprijateljska prema nama zato što njome rukovode zapadni moćnici i albanske partije, koje rade na ostvarenju velikoalbanskog cilja – objašnjavaju sagovornici Srpskog telegrafa koje nam opasnosti spolja dolaze.

Naši izvori dodaju da je Evropska unija nemoćna da reši problem.

Međutim, zapadne države, poput Amerike, Nemačke i Velike Britanije i te kako imaju moć i interes da podgreju stvari na Balkanu i tako saseku ruski uticaj i veze Srbije i Moskve. Podaci ruskih bezbednjaka ukazuju da se na terenu upravo to dešava i da velike sile dodaju temperaturu u ionako vreo balkanski lonac – pričaju naši sagovornici i dodaju da će se od jeseni pojačati pritisci na Srbiju kako bi ušla u NATO.

Rusi upozoravaju na moguće potrese i kada je reč o unutrašnjopolitičkoj situaciji.

– Opozicija će učiniti sve kako bi iskoristila svako negodovanje, socijalne proteste, sve što im može omogućiti politički profit pred izbore koji su zakazani za proleće – precizira se.

Da je Moskva ozbiljno zabrinuta za dešavanja u Beogradu, svedoči i izjava odlazećeg ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, koji je u intervjuu Sputnjiku naveo da će kolegu koji ga nasleđuje na mestu ambasadora u Beogradu upozoriti na nimalo laku situaciju koja ga čeka.

– Svom nasledniku ću reći da mu predajem zemlju punu tajni i neizvesnosti u budućnosti. To je i interesantno za ambasadora, uopšte za političara, kada se nešto događa. U tom smislu, Srbija je interesantna i sa aspekta unutrašnje politike jer se u njoj događa veoma mnogo sudbonosnih stvari. Isto je i na spoljnopolitičkom planu, zbog toga mi se čini da neće biti dosadno – poručio je Čepurin.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da državu čeka izuzetno težak period.

Kako stvari stoje, predsedniku Vučiću neće biti nimalo lako, a znamo da su informacije koje dolaze od ruskih obaveštajnih službi izuzetno pouzdane. U ovom teškom periodu, koji predstoji, najteže će biti da se sačuva socijalni mir jer će tu biti pokušaja svih da i od najmanjeg nezadovoljstva naprave velike nemire, pa i proteste koji bi se ubrzo pretvorili u rušenje predsednika. Spoljnopolitički pritisci će biti stravični, ali ako se oslonimo na pomoć prijatelja Rusa i Kineza, možemo da izguramo bez većih posledica – smatra Spasić.

Analitičar Nebojša Krstić mišljenja je da je Vučić najusamljenija politička ličnost u Srbiji.

– U pokušaju da reši kosovski problem protiv sebe ima Šiptare, Amerikance, Britance, Nemce i Ruse, međunarodno javno mnjenje, predrasude o Srbiji, domaću korumpiranu elitu, idiotizovanu opoziciju, šizofrene tabloide i sluđenu domaću javnost koja više voli da sluša mitomanske laži nego ružnu istinu iako zna i šta je istina i šta su laži. Dakle, Vučić je u potpuno nemogućoj misiji, i to je tako već godinama, a na jesen će to biti samo još dramatičnije i vidljivije – zaključuje Krstić.

Opasnosti koje nas čekaju po proceni ruskih obaveštajaca:

1. zemlje iz regiona pojačavaju pritisak na Srbe
2. tenzije zbog otimanja imovine SPC prete da eskaliraju, radi se na slabljenju Dodika i Republike Srpske
3. nastavlja se sa projektom formiranja “velike Albanije”
4. Amerika, Nemačka i Britanija podgrevaju sukobe kako bi ostavrili svoje interese
5. sve veća opasnost od novih incidenata na severu Kometa
6. pojačavaju se pritisci da se Srbija uvuče u NATO
7. opozicija će koristiti svako socijalno nezadovoljstvo da izvuče političku korist

(Srpski Telegraf)

Check Also

SRPSKI PATRIJARH O VLASTIMA U CG: „IZDALI SU AMFILOHIJA..“

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila …