Home / TEMA DANA / PUTIN SE SPREMA ZA RAT? U UKRAJINI SNIMLJENO SPECIJALNO ORUŽJE (VIDEO)

PUTIN SE SPREMA ZA RAT? U UKRAJINI SNIMLJENO SPECIJALNO ORUŽJE (VIDEO)

Savremeni ruski sistemi za elektronsko ratovanje su uočeni u oblastima koje nisu pod kontrolom ukrajinske vlade u istočnom delu zamlju, navodi se u objavljenom izveštaju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U izveštaju, koji je objavljen 11. avgusta od strane Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini (SMM), govori se o tome da je bespilotno vazdušno vozilo (UAV) otkrilo vojna vozila koja su identifikovana kao ruski sistemi za elektronsko ratovanje, kao i anti-UAV sistem.

OEBS SMM je uočio sisteme za elektronsko ratovanje Leer-3 RB-341V, 1L269 Karasukha-2, RB-190A Bylina, i Repellent-1 anti-UAV sistem u blizini Čornuhine (64 km jugozapadno od Luganska) u oblasti koja nije pod kontrolom vlade.

Prema izveštaju OEBS SMM-a, savremeni ruski sistemi za elektronsko ratovanje su po prvi put viđeni u Ukrajini, dodajući da tokom drugog leta preko iste te oblasti, UAV SMM-a nije uočio te iste sisteme.

“2. avgusta, tokom leta iznad iste oblasti, UAV nije uočio te iste sisteme,“ – kaže se u izveštaju.

Kompleks Leer-3 RB-341V je namenjen za “praćenje GSM komunikacionih mreža, određivanje sistemskih identifikatora mobilnih stanica i njihovih lokacija, i prenos dobijenih podataka.“ Leer-3 sistem elektronskog ratovnje je razvijen u Specijalnom centru za tehnologiju u Sankt Peterburugu.

1L269 Krasukha-2 je ruski mobilni, kopneni sistem elektronskog ratovanja. Ovaj sistem je proizvela KRET korporacija na različitim platformama sa točkovima. Primarni ciljevi Krasukha-e je vazdušnodesantna radio-elektronika (kao što su UAV) i vazdušnodesantni sistemi koje vodi radar.

RB-109A Bylina je takođe proizvela KRET korporacija i dizajniran je za automatizovane C2 sisteme elektronskog ratovanja na nivou brigade.

Takođe, u odgovoru na pitanja medija, OEBS SMM je potvrdio da su njihovi UAV dugog dometa uočili konvoje kamiona kako ulaze i izlaze iz Ukrajine u sred noći preko zemljane staze gde nema objekata graničnog prelaza.

Prema rečima OEBS SMM-a, 7. avgusta u 22:15h, UAV je uočio konvoj osam prekrivenih teretnih kamiona sa po šest točkova kako se kreću istočno duž puta u blizini Toreza (62 km istočno od Donjecka, nije pod kontrolom vlade). U blizini Maniča, oko 3,5 km pre nego što se stigne do ukrajinske granice sa Ruskom Federacijom, konvoj se okrenuo na istok na zemljanu stazu koja vodi preko granice. UAV je zatim primetio drugi konvoj koji je putovao prema zapadu sa granice sa Ruskom Federacijom duž iste te zemljane staze.

2014.godine, nakon Euromejdan protesta i pada ukrajinskoj predsednika Viktora Janukoviča, ruski vojnici su bez upozorenja preuzeli kontrolu nad strateškim pozicijama i infrastrukturom na ukrajinskoj teritoriji Krima. Rusija je zatim aneksirala Krim, a demonstracije proruskih grupa u oblasti Donbasa u Ukrajini su eskalirali u oružani sukob između ukrajinske vlade i separatističkih snaga (koje podržava Rusija) samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …