Home / TEMA DANA / PUTIN ZABRINUT ZBOG MOGUĆEG PREOKRETA: Da li će Trampov sladak početak imati kiseo kraj, evo zbog čega..

PUTIN ZABRINUT ZBOG MOGUĆEG PREOKRETA: Da li će Trampov sladak početak imati kiseo kraj, evo zbog čega..

vladimir-putin

Donald Tramp u Rusiji dobija takvu televizijsku pokrivenost kakva je uglavnom rezervisana za Vladimira Putina uz najpopularnije propagandne opise koji proteklu nedelju prate novoizabranog predsednika kao “čoveka od reči”.

Ipak, unutar Kremlja, početna euforija oko Putinovog obožavaoca u Beloj kući polako se pretvara u skepticizam da se bilo kakva značajna dostignuća u odnosima sa SAD-om mogu postići, smatraju četiri visoka zvaničnika u Moskvi.

Vrtlog kontroverzi oko navodnog ruskog hakovanja koje je naredio lično Putin, a koje je Trampu pomoglo da osvoji izbore, kao i procureli dosije koji implicira da Kremlj navodno poseduje kompromitujući materijal o novom predsedniku, paralisali su Vašington, a zakon koji bi uveo još oštrije sankcije Rusima uživa dvostruku podršku.

Sled događaja naveo je mnoge iz Trampovog kabineta da se postave čvršće prema Rusima u odnosu na ono što je Kremlj očekivao, tvrde izvori, a piše ugledni „Blumberg“.

– Novonastala oluja mač je sa dve oštrice za Putina koji se poslednjih 16 godina bori da povrati svojoj zemlji status supersile, dok je Rusija ponovo u centru američke pažnje, što je probudilo kritičare ruskog predsednika – smatra Aleksej Česnakov, nekadašnji visoki funkcioner Kremlja, a danas savetnik vladajuće ruske partije.

– U Kremlju je došlo do razumnog preokreta u smislu očekivanja. Vođstvo sada jasno razume da učvršćivanje veza neće biti jednostavno i da će novi skandali umanjiti takve šanse – kaže Česnakov.

Kremlj i ostali zvaničnici rekli su da će se suzdržati u komentarisanju Trampovih izjava i njegovih kandidata dok ne prođe inauguracija. I sam Putin je ove nedelje stao u Trampovu odbranu. On je rekao kako su navodi iz procurelog dosije „očigledno fabrikovani“, prenosi „Blumberg“.

– Teško mi je da poverujem da je jurio po hotelima i sastajao se sa devojkama niskog morala, iako su sigurno najbolje na svetu – rekao je Putin.

Ruski zvaničnici mogli bi namerno smanjiti očekivanja od Trampa kako bi podrili sumnje da su tajno potpomogli njegovu kampanju.

Nikolaj Patrušev, šef ruske obaveštajne službe i dugogodišnji Putinov saveznik, ove nedelje je pokušao da ublaži očekivanja javnosti od boljih odnosa sa Amerikom. U anketi spovedenoj pre dva meseca, gotovo polovina zemlje očekuje bolje odnose sa SAD „ubrzo“ pošto Tramp preuzme funkciju.

– U takvom okruženju, ne možemo govoriti o radikalnim promenama u rusko-američkim odnosim. Ne gajimo iluzije o iznenadnom ublažavanju mera prema Rusiji – rekao je Patrušev za vladin zvanični list.

Državni emiteri, pažljivo kontrolisani od strane Kremlja, takođe izveštavaju da „nema potrebe za iluzijama“ iako i dalje navode kako su tvrđi stavovi Reksa Tilersona, kandidata za državnog sekretara, i Džejmsa Matisa za ministra odbrane, samo poziranje koje ima za cilj da osigura odobrenje Senata.

Andrej Kortunov, direktor ruskog Saveta za međunarodne odnose, istraživačke grupe postavljene od strane Kremlja, kaže da Tilersonovo svedočenje prošle nedelje pokazuje koliko je dubok antiruski sentiment u Vašingtonu. Tilerson, nekadašnji šef „Ekson mobila“, koji Putina poznaje od 1999. i koji je od njega dobio i medalju 2012, nazvao je Rusiju „opasnom“ po američke interese.

– Zvučalo je kao da je morao da potpiše krvlju da je protiv Putina – rekao je Kortunov.

Matis, penzionisani general i kandidat za ministra odbrane, otišao je još dalje stavivši Rusiju i njene pokušaje da sruši NATO na vrh svoje liste glavnih pretnji. I Tilerson i Matis su izneli stavove u suprotnosti da pojedinim Trampovim izjavama o Rusiji i NATO.

– Te razlike, udružene sa Trampovom nepredvidivošću, počinju da brinu Kremlj. Rusko rukovodstvo definitivno preferira Trampa u odnosu na Klintonovu. Ali, sada su zabrinuti. Tramp je veoma impulsivan i stvari doživljava lično, tako da bi sladak početak mogao imati kiseo kraj – smatra Dmitrij Simes, predsednik Centra za nacionalne interese u Vašingtonu.

(Blic)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …