Home / TEMA DANA / PUTINOV PLAN- Oteti Srbiju iz kandži EU..

PUTINOV PLAN- Oteti Srbiju iz kandži EU..

Rusija je odlučna da iskoristi migrantsku krizu koja razjeda EU da bi povećala uticaj u Srbiji do opasne tačke u kojoj za Srbiju ne bi bilo povratka na evropski put.

putin

To su saznanja do kojih se došlo od nekoliko dobro obaveštenih diplomatskih izvora u Moskvi, Briselu i Beogradu. U tom svetlu ocenjuje se neočekivana izjava ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da Evropska komisija traži od Srbije da odustane od sporazuma o zoni slobodne trgovine.

– Ruska diplomatija je, da tako kažem, nanjušila krv. Ako (nemačka kancelarka) Angela Merkel kaže da je “EU u krhkom stanju”, a (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku) Federika Mogerini da EU preti raspad ako ne odgovori na izbegličku krizu, zar očekujete od Moskve da sedi skrštenih ruku? EU se više ne ponaša kao velesila i njeni lideri odišu nesigurnošću – kaže sagovornik “Blica”.

Izvor iz Vlade Srbije kaže da proevropskim snagama u Srbiji situaciju otežava pristup EU koji u srpskoj javnosti stvara percepciju stalnog uslovljavanja, kao i pojedini “nefer potezi EU”, kao što je mlaka reakcija na odluku Prištine da suspenduje Briselski sporazum. O tome je, inače, juče govorio i premijer Vučić.

Ministar za trgovinu Rasim Ljajić tvrdi da Srbija ne mora raskinuti sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

– To je nemoguće. Svi sporazumi o slobodnoj trgovini, a Srbija ih ima sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom i Turskom, važe do trenutka dok Srbija ne uđe u EU – poručio je Ljajić.

– To vam je kao kad nastavnica simpatiše jedno dete u školi, a drugo baš i ne. I to koje simpatišu ižvrlja svašta po tabli, a onda nastavnica kazni obojicu ili ceo razred. Svi znaju da Srbija ispunjava sve svoje obaveze, samo jedan deo Briselskog sporazuma nije krenuo da se ispunjava, a to je zajednica srpskih opština – rekao je Vučić.

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je juče da takav odnos EU otvara prostor da se u Srbiji konstituiše stav da treba zauzeti oštriji pristup prema kosovskom pitanju, što onda i samu Vladu Srbije, koja je u osnovi evropski orijentisana, stavlja u političku medijsku nevolju.

– Raskidanje sporazuma sa Rusijom za pet fabrika “Tarketa” iz Bačke Palanke značilo bi gašenje 2.000 radnih mesta. Sve ove fabrike žive od izvoza u Rusiju, pa bi stopiranje slobodne trgovine značilo i katanac na njihova vrata – ocenio je za “Blic” Nikola Pavičić, predsednik “Tarketa”.

– Na sastancima u Moskvi Vučić je ruskoj strani jasno poručio da Srbija čvrsto ostaje na evropskom putu, mada se neće pridružiti sankcijama Rusiji. On jeste izrazio zainteresovanost za nabavku ruskog oružja, ali po fer ceni i bez uslovljavanja promene proevropskog kursa Srbije – kaže sagovornik “Blica”.

– Raspad je blaga reč. Slovenački i hrvatski premijer su se svađali; bugarski je otvoreno rekao da ga izbeglice “ne zanimaju” i da ne zna ni zašto je pozvan. A (mađarski premijer Viktor) Orban je čak demonstrativno čitao novine za vreme sastanka! – otkriva ovaj sagovornik “Blica”.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je juče da Evropska komisija traži od Srbije da odustane od sporazuma o zoni slobodne trgovine koji su zaključile vlade Rusije i Jugoslavije 28. avgusta 2000. godine.

Medvedev je, kako prenosi Tass, rekao da je o nemogućnosti istovremenog učestvovanja u dve zone slobodne trgovine razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Sada kada se Srbija sprema da stupi u EU, EK traži da se od tog sporazuma odustane. Naše bojazni su u potpunosti osnovane – rekao je Medvedev.

Medvedev je podsetio Ukrajinu i Moldaviju na nemogućnost istovremenog učestvovanja u zonama slobodne trgovine EU i Zajednice nezavisnih država, ukazujući na to da se pojavljuje pretnja reeksporta robe iz evropskih zemalja kao ukrajinske i moldavske.

Za ublažavanje te pretnje, kako je naveo, Rusija će sprovoditi određene zaštitne mere.

(Ivana Mastilović Jasnić, Blic)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …