Home / TEMA DANA / RASPAD NATO-a: Italija izlazi iz alijanse!?

RASPAD NATO-a: Italija izlazi iz alijanse!?

Nekoliko stranaka, nevladinih organizacija, članova parlamenta, društvenih delatnika i javnih ličnosti se pridružilo velikoj inicijativi „Ne rat – ne NATO!“ kojom se zahteva izlazak Italije iz članstva u NATO alijansi.

nato

Do sada, ovu peticiju je potpisalo šest hiljada ljudi, a inicijatori peticije su veoma zadovoljno odzivom i smatraju da će ogroman broj ljudi potpisati ovu peticiju, te da će postići cilj izlaska Italije iz NATO alijanse.

Protiv NATO alijanse je žestoko istupila i stranka Liga severa, kao i udruženje „Levica, ekologija, sloboda“, te organizacija „5 zvezda“.

Protivnici članstva Italije u NATO ističu da članarina u NATO alijansi košta 52 miliona evra dnevno i takav trošak ocenjuju suludim i bespotrebnim.

„Ukoliko se dodaju troškovi na oružane snage Italije, ta cifra dostiže 100 miliona evra dnevno.“ – kaže poznati italijanski publicista Manlio Diluči.

„Pored ekonomskog, tu je važan i moralni aspekt. Rukama NATO alijanse, odnosno, našim rukama su izvršeni pokolji i bombardovanja u Iraku, Jugoslaviji, Libiji, Afganistanu…“ – objašnjava Diluči.

Paola de Pin, senator u parlamentu, podnela je u februaru ove godine dokument i zakonski predlog u italijanski parlament da se izvrše potrebne reforme vojnog zakonodavstva koje bi omogućile izlazak iz NATO alijanse.

Sve veće je nezadovoljstvo građana Italije zbog učešća italijanskih vojnika u akcijama NATO-a širom sveta.

(Pravda)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …