Home / TEMA DANA / RASTE STRAH: AMERIKA I BRITANIJA NA PRAGU POTPISIVANJA SPORAZUMA KOJI EVROPA NIKAD NE BI ODOBRILA

RASTE STRAH: AMERIKA I BRITANIJA NA PRAGU POTPISIVANJA SPORAZUMA KOJI EVROPA NIKAD NE BI ODOBRILA

Kako su se pregovori o Bregzitu našli u ćorsokaku, sve je izvesije da će doći do velikog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i SAD. Američki predsednik Donald Tramp, koji vodi trgovinske bitke na nekoliko frontova širom sveta, ocenio je da će budući pregovori imati „neograničen potencijal“.

Vašington i London već razmišljaju o tačkama novog sporazuma, a jedna od njih posebno je zabrinula britansku javnost.

Ukoliko trgovinski pregovori nakon Bregzita budu uspešni, Velika Britanija će najverovatnije morati da prihvati američko meso. Međutim, nedavna istraga je otkrila povećan rizik od trovanja hranom zbog opasnih praksi koje se sprovode u američkim fabrikama pilećeg mesa.

Tajno ispitivanje je razotkrilo opasnost od unakrsne kontaminacije smrtonosnim bakterijama salmonele i kampilobaktera zbog loših standarda koje je EU zabranila.

U SAD je potpuno normalno da se meso pere u hemikalijama, dok je to u Velikoj Britaniji zabranjeno prema zakonima EU, jer naučnici smatraju da ova praksa ne uklanja bakterije i maskira sigurnosne propuste.

Ipak, Vašington je jasno stavio do znanja će zahtevati od Britanije da prihvati hemikalijama opranu živinu u svakoj trgovinskoj ponudi, a međunarodni trgovinski sekretar Lajam Foks je sugerisao da će zabrana biti nemoguća.

Istraživanje sprovedeno uoči razgovora Tereze Mej i Donalda Trampa tokom njegove posete je pokazalo niz neregularnosti u američkim fabrikama, koje Britanci smatraju nezamislivim, piše britanski „Independent“.

Uočeno je da se gomile piletine dugo drže na transportnim trakama, radnici dodiruju meso golim rukama, drenaža mašina je blokirana komadićima mesa, a sve to povećava rizik od unakrsne kontaminacije.

Rezultati istrage prikazani su pod nazivom „Istina o hlorisanoj piletini“ na najpopularnijem britanskom dokumentarnom kanalu „Dispatches“ i izazvali su negodovanje javnosti.

Ron Spelman, pomoćnik generalnog sekretara Evropske asocijacije inspektora hrane i mesa, izjavio je da je program izložio „mnogo niže standarde od onih u Britaniji i EU“

– To nije prihvatljivo za Britance. To bi bio veliki korak unazad za nas – kazao je on.

Američki ambasador u Velikoj Britaniji Vudi Džonson je jasno istakao da očekuje da će se britansko tržište otvoriti za američke poljoprivredne proizvode u trgovinskom sporazumu koji se već „postrojio“.

– Američki proizvodi će doći. Vi britanskom narodu dajte izbor. Ako im se dopada, mogu da ga kupe, a ako ne žele, ne moraju – zaključio je on.

Check Also

UVOD U UJEDINJENJE SA ALBANIJOM I S. MAKEDONIJOM: „MINI ŠENGEN DOBIJA NOVO IME, SUTRA POTPISIVANJE TRI VAŽNA SPORAZUMA!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Skoplju da će sutra, na sastanku sa predsednicima …