Home / TEMA DANA / RAT BRUTALNIH RAZMERA PRED VRATIMA EVROPE: AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU NIGDE NA KUGLI ZEMALJSKOJ NEĆE BITI BEZBEDNO!

RAT BRUTALNIH RAZMERA PRED VRATIMA EVROPE: AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU NIGDE NA KUGLI ZEMALJSKOJ NEĆE BITI BEZBEDNO!

Ako Rusija napadne Ukrajinu, najverovatnije će koristiti sajber oružje i moćne alate za elektronsko ratovanje u masovnim razmerama, kao i preciznu municiju dugog dometa, ocenjuje američki Hil, navodeći da će Ukrajina moći da očekuje šok i užas koji će na svojoj koži ostetiti i Evropa, ali i same SAD!

Cilj će biti stvaranje „šoka i strahopoštovanja“, slamanje odbrane ukrajinskih snaga i oduzimanje volje za pobedom, ocenjuje Hill pozivajući se na analize vojnih zvnaičnika. Oni podsećaju da su i SAD išle na ovu kartu kada su pokrenule invaziju na Irak i računaju da će Rusi to isto uraditi u Ukrajini.

Branioci Ukrajine imaju ogromnu teritoriju i bogato iskustvo u borbi, akumulirano tokom sedam godina rata na istoku zemlje. Odmičući od ruskih nalete i brzog opkoljavanja, ukrajinske trupe mogu da žrtvuju teritoriju, dobijajući na vremenu. „Stingerima“ mogu da obaraju ruske transportne avione i helikoptere koji pružaju materijalno-tehničku podršku jedinicama i podjedinicama u ofanzivi.

Pretnja te vrste ukrajinskog otpora mogla bi da utiče na proračune Kremlja o riziku. Ako kopnene snage počnu da posrću, Rusija bi mogla da podigne ulog bombardovanjem tepihom. Ovu taktiku je koristila u Čečeniji i Alepu.

Zapad, kao odgovor na novu rusku agresiju, može da intenzivira borbenu obuku i opremanje ukrajinskih trupa, kao i da uvede teže finansijske i ekonomske sankcije Rusiji od onih koje su primenjene 2014. godine.

Ako se situacija u Ukrajini približi katastrofalnoj, Sjedinjene Države ili njeni saveznici iz NATO-a mogu da intervenišu tako što će tamo rasporediti svoje trupe. Oni mogu da iskoriste svoju vazdušnu i pomorsku moć da steknu vazdušnu nadmoć nad većim delom ukrajinske teritorije, ili čak da stvore „zonu zabranjenog leta“.

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima, mogu dodatno da ojačaju istočni bok NATO-a raspoređivanjem velikih kopnenih i vazdušnih snaga, što će dodatmo stvoriti tenzije u zemljama istočnog bloka NATO.

U njima bi bili ojačani arsenali postavljanjem novih balističkih projektila srednjeg dometa. Pošto Rusija može da koristi preciznu vođenu municiju dugog dometa, NATO će verovatno morati da poboljša svoju

vazdušno-kosmičku odbranu, što bi moglo da bude slaba tačka i što bi moglo da izloži istočne članice NATO u neposrednu opasnost.

SAD i NATO nisu došli do konsenzusa po pitanju slanja svojih borbenih jedinica u Ukrajinu. Razlog može biti strah da će direktno učešće u neprijateljstvima izazvati rat velikih razmera u Evropi, a “Rusija će čak rizikovati da upotrebi nuklearno oružje”, konstatuje Hil.

Predsednik Vladimir Putin je već rekao da je Moskva 2014. bila spremna da stavi svoje nuklearno oružje u punu pripravnost, a 2018. objavljen je video na kojem ruska raketa na nuklearni pogon pogađa Floridu.

Malo je verovatno da će Ukrajinci moći da ometaju invaziju velikih razmera, ali mogu da nanesu velike gubitke ruskim trupama i to uz pomoć gerilaca koji deluju u pozadini. Kao rezultat toga, Sjedinjene Države, njeni NATO saveznici i Ukrajina mogu naneti direktnu i bolnu štetu ruskim invazionim snagama. Posle toga, Rusija će se mnogo godina suočiti sa povećanom borbenom moći NATO-a.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …