Home / TEMA DANA / RAT NA ULICAMA FRANCUSKE: ORGANIZATORI NAJAVLJUJU 5 MILIONA DEMONSTRANATA

RAT NA ULICAMA FRANCUSKE: ORGANIZATORI NAJAVLJUJU 5 MILIONA DEMONSTRANATA

„ŽUTI prsluci“ već treću subotu zaredom – `tresu` Francusku. Formalni povod za novi talas protesta je isti – najavljeno podizanje cene benzina i dizela, ali sve postepeno izlazi izvan prvobitnog okvira i poprima politički naboj.

U Parizu su se „žuti“ i danas sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac da si sprečila demonstrante da krenu prema Jelisejskim, poljima.

Glavni okršaj je usledio nakon što je grupa demonstranata postavila barikade u centru Pariza i zapalila gume. Prva upotreba suzavca bila je kod Trijumfalne kapije.

Tokom prva tri sata protesta bilo je 200 hapšenja i 80 povređenih, među kojima je i šest policajaca.

Režim Emanuela Makrona strahuje da pristalice krajnje desnice i levice pokušavaju da se infiltriraju u pokret „žutih prsluka“.

Među demonstrantima su i grupe ljudi sa kapuljačama.

U ovaj `ulični rat`režim je uključio i policiju za razbijanje demonstracija.

Pristup Jelisejskim poljima blokira nekoliko hiljada pripadnika policije.

Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata juče nije urodio plodom pošto su neki predstavnici „žutih prsluka“ napustili razgovor. Rekli su da dobijaju pretnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u „žutim prslucima“ – pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestvuju zbog visokih troškova života.

„Žuti“ traže smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državne subvencije kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu. Najnoviji zahtev je: „povećanje kupovne moći nacije“.

Tokom prve nedelje se broj „žutih prsluka“ povećao do 300.000, a organizatori protesta tvrde da će ih danas širom Francuske na ulicama i trgovima biti do pet miliona!

Gotovo sve parole na protestima su protiv Makrona.

Francuski liberali „žute“ nazivaju i rasistima i seksistima. Njihovi mediji tvrde da su u jednom gradu pretukli par gejeva, u drugom pokušali da strgnu zar sa muslimanke…

Najgresivnije grupe demonstranata razbijaju izloge i pale automobile, bacaju molotovljeve koktele…

Pojavila se već i anketa koja je pokazala da protest podržava preko 80 odsto Francuza.

Ovo je, međutim, u Francuskoj već viđeno. Uoči poslednjih predsedničkih izbora pojavio se masovni aktivistički pokret koji je podržao Makrona i njegov pokret „Napred!“.

Tada  je bila javna tajna da su sve finansirali Rotšildi da svog čoveka dovedu na čelo Francuske.

Sada je sve počelo od `lične peticije` jedne žene povodom rasta cena na benzin. `Peticiju` je 12. oktobra objavio list Le Parisien i za mesec dana je skupila milion potpisa podrške.

Na čelu protestnog pokreta je nekoliko starijih Francuza.

Učesnici protesta dobijaju žute prsluke, hranu i vodu i podršku na internetu.

Vlasnik Le Parisien je najbogatiji čovek u Francuskoj i Evrope Bernar Arno. Njegov je i L’Echo koji takođe sa simpatijama piše o protestima koji se šire zemljom.

Arno, kojeg konkurenti nazivaju „vukom u kašmiru“, zaradio je 81 milijardu evra u dobroj meri na kupovini kompanija koje su `zapnu za oko`. Prvo akcija njihovih manjinskih vlasnika. Optužuju ga da je – nakon što bi skupio dovoljno akcija – ostalim usvlasnicima stavljao `nož pod grlo“ – ili mi predajte kontrolni paket ili ću oboriti cenu akcija kompanije.

Potom je kontrolne pakete pretvarao u puno vlasništvo. Tako se domogao i brendova Dior, Dom Perignon…

U svoje operacije uključio je i bivšeg šefa francuske kontrašpijunaže Bernara Skarčinija.

Protiv Arnoa su otvoreno ustali samo francuski Rotšildi. Otkrili su da je – kada je bivši šef države Fransoa Oland predlagao 75 odsto poreza za najbogatije – planirao d uzme državljanstvo Belgije. Potom: i da je u tu zemlju preneo svoj fond LVMH – da bi deci predao nasledstvo bez plaćanja poreza Francuskoj.

Tada je list Liberation koji kontrolišu Rotšildi objavio karikaturu  na kojoj muškarac nalik na Arnoa beži sa koferom punim novca.

Arno je odgovorio – ukazivanjem da Eduar de Rotšild ima i državljanstvo Izraela. A ovaj mu je uzvratio: „Isrtina je, ali ja poreze plaćam Francuskoj“.

Arno izbegava francuske poreze i peko Kajmanskih ostrva, Luksemburga i ofšora na ostrvu Men.

On nije otvoreno istupio protiv Makrona, čak ga je podržao u drugom krugu protiv Marin Le Pen.

Postoje procene da je „žute prsluke“ organizovao da bi srušio Makrona i oslabio Rotšilde.

Neki veruju da je on potcenio pokret „žutih prsluka“ i da je sve već otišlo dalje od onoga što je on priželjkivao.

Bilo kako bilo, Makron naspram sebe ima najveću `pobunu Francuza` u 21. veku.

Check Also

KO MU JE TO OMOGUĆIO? VELJA NEVOLJA IMAO ISTA KOLA I TABLICE KAO DIREKTOR POLICIJE REBIĆ! EVO ŠTA SE KRIJE..

Veljko Belivuk (36) zvani Velja Nevolja uspevao je da izbegne zaustavljanje policije, jer je u …