Home / TEMA DANA / RAT SAD PROTIV RUSIJE I NEMAČKE- POČELE AMERIČKE SANKCIJE PROTIV “SEVERNOG TOKA 2”! OVO SE DEŠAVA..

RAT SAD PROTIV RUSIJE I NEMAČKE- POČELE AMERIČKE SANKCIJE PROTIV “SEVERNOG TOKA 2”! OVO SE DEŠAVA..

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“ stupile na snagu, te da SAD zahtevaju od svih kompanija koje se bave izgradnjom tih cevovoda da obustave radove.

U dokumentu se precizira da sve kompanije koje su prodavale ili izdavale putem lizinga brodove za postavljanje cevi na dubini od preko 100 stopa ispod površine mora za izgradnju ovih gasovoda, momentalno obustave svoje usluge.

Sankcije, međutim, neće važiti u pojedinim situacijama i to ukoliko je za obustavu radova potrebno određeno vreme kako bi se osigurala bezbednost cevovoda, radnika ili drugih lica, kao i zarad zaštite okolne sredine.

Shodno dokumentu, američki državni sekretar i ministar finansija dužni su da u narednih 60 dana predstave sve svoje predloge o tome protiv kojih kompanija je potrebno uvesti dodatne sankcije.

Kako je ranije najavio senator Rend Pol, ove sankcije će se u najvećoj meri odraziti na aktivnosti švajcarske kompanije „Olsiz“ i italijanske „Saipem“. Pored toga, sankcije će obuhvatiti i aktivnosti drugih kompanija iz Austrije, Nemačke, Holandije, Francuske, Finske i Švedske.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp potpisao je odbrambeni budžet SAD, koji, između ostalog, podrazumeva uvođenje ograničavajućih mera protiv gasovoda „Severni tok 2“. S tim u vezi je kompanija „Olsiz“ obustavila svoje aktivnosti i zatražila od američkih vlasti da precizira na koji način će se sankcije primenjivati.

Istovremeno, kancelarka Nemačke Angela Merkel odlučno je reagovala na odluku američkog Kongresa da usvoji zakon koji predviđa uvođenje sankcija „Severnom toku 2“. Izjava Merkelove se može oceniti kao „objava rata“ američkom predsedniku Donaldu Trampu, piše nemački „Bild“.

Check Also

SKANDAL: IZBACILI IZ SLUŽBE EKSPERTA JER JE OBELODANIO DA JE VAZDUH U SRBIJI OTROVAN I KANCEROGEN (VIDEO)

Diplomirani meteorolog, Milenko Jovanović, posle 38 godina punog radnog staža i 17 godina staža u …