Home / TEMA DANA / RAT U SNS: VUČIĆ PROTIV STEFANOVIĆA- GOTOVA PRVA RUNDA..

RAT U SNS: VUČIĆ PROTIV STEFANOVIĆA- GOTOVA PRVA RUNDA..

Saga oko Nebojše Stefanovića je završena njegovim napuštanjem mesta prdsednika Gradskog odbora u Beogradu. Odlukom vrha partije, odnosno Aleksandra Vučića, priča o Stefanoviću na sednici GO SNS nije dalje otišla od konstatacije da je visoki stranački funkcioner podneo ostavku, te da je ona prihvaćena.

Međutim, još uvek je nepoznato da li će aktuelni ministar vojni ostati na državnim funkcijama i da li će nastaviti da koordiniše tajne službe, naročito ako se uzme u obzir da su ga stranačke kolege optužile za prisluškivanje predsednika.

Glavni odbor Srpske napredne stranke protekao je mirno, imajući u vidu šta je sve prethodilo njegovom održavanju. Od najava da će Stefanović, ministar odbrane i koordinator službi bezbednosti, napustiti stranku i državne funkcije za sada ništa nije bilo. Stefanović je podneo ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Beogradu, Vučić ju je saopštio članstvu i tu se priča o Nebojši Stefanoviću završila.

Vučić protiv Stefanovića – gotova prva runda

Komentarišući epilog sednice GO SNS, kolokvijalno nazvane “naprednjački plenum”, saradnik Instituta za političke studije, Dejan Bursać za Nova.rs kaže da je ostavka Stefanovića na mesto šefa beogradskih naprednjaka pokazatelj da bi dalji sukob između njega i Aleksandra Vučića obojici naneo štetu.

“Verovatno je procenjeno da bi dalji sukob napravio štetu i rejtingu naprednjaka, jer su priče o organizovanom kriminalu i prisluškivanje predsednika počele da se prelivaju u javnost. Na kraju je ostavka Stefanovića tretirana kao svojevoljni odlazak i ta priča je završena. Oni su našli način da dostojanstveno, iz svoje perspektive, završe taj sukob posle one medijske eskalacije i brojnih afera koje su isplivale”, objašnjava Bursać.

Bursać kaže da mu deluje da su Vučić i Stefanović napravili dogovor prema kojem ministar odbrane podnosi ostavku na funkciju u stranci.

“Kao što vidimo, on nije smenjen sa državnih funkcija. Međutim, ja očekujem da će se do desiti u jednom trenutku, svakako ne odmah. On će verovatno napustiti mesto minstra u nekoj pogodnoj prilici – kad bude rekonstrukcija vlade ili kad javnost to ne bude mogla da primeti. Vidimo da je sukob u SNS završen i po tome što nije bilo dalje ‘čistke’. Spekulisalo se da će i mnogi drugi ministri iz redova SNS biti smenjeni, ali kao što vidimo – ništa od toga se nije desilo”, poručuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, sve navedeno akazuje da je sukob između naprednjaka završen u korist “glavne struje” koju predvodi Aleksandar Vučić.

“On je verovatno shvatio da Stefanović može da mu našteti. Da li on ima neke informacije ili može dodatno da uzdrma stranku, mi to ne znamo, ali definitivno mi se čini da je do toga došlo i da je to bio razlog”, napominje Bursać.

Prelević: Ne bih se začudio da Stefanović postane predsednik odbora SNS u Abu Dabiju

S druge strane, advokat i predstavnik Skupštine slobodne Srbije, Božo Prelević za naš portal kaže da je potpuno nebitno gde je Nebojša Stefanović.

“To u ovoj konstalaciji vladajuće stranke uopšte nije važno. On nije predsednik gradskog odbora i logično je da, ako dolazi Šapić, on ne može tu da bude. Mislim da je poruka Glavnog odbora SNS da Vučić aspolutno drži sve pod kontrolom. Sve je organizovano kako bi se ojačao kult jedne ličnosti koja je alfa i omega svega. U suprotnom bi bilo ko je pokrenuo pitanje smene Stefanovića ujedno i postavio pitanje kako je on ostao ministar odbrane”, ističe Prelević, napominjući da ga ne bi čudilo da Stefanović sada postane “šef odbora SNS u Abu Dabiju”.

“Naizgled deluje smešno, ali njima je Abu Dabi finansijski strašno važan. Vučić uvek igra dve uloge – jedna je onog ko disciplinuje, a druga je onog ko pomiluje. Naprednjaci su njemu na teret stavili krivična dela, a na kraju su priznali samo sud partije, što pokazuje njihov stav o institucijama”, smatra on.

U tom smislu, Prelević kaže da je “sud partije je odlučio da Stefanović nije kriv, dok se vođi ne ćefne da bude drugačije”.

“Mislim da će sada kroz ‘partijskog toplog zeca’ da prođu Goran Vesić i još neki. Pokazna vežba je bio Nebojša Stefanović, a rečeno je da se pripreme Zlatibor Lončar, Marija Obradović i verovatno Vesić. To je proces koji melje i koji od ljudi pravi masu”, zaključuje naš sagovornik.

(nova.rs)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …