Home / TEMA DANA / REPUBLIKA SRPSKA PRED NAJVEĆOM UCENOM OD RASPADA JUGOSLAVIJE

REPUBLIKA SRPSKA PRED NAJVEĆOM UCENOM OD RASPADA JUGOSLAVIJE

Sve veći pritisci na Srbe i Srpsku da odustanu od sebe i pristanu da BiH, pa i RS budu učlanjeni u NATO mogli bi se po načinu i sredstvima uporediti sa pritiscima koji su nam sa iste strane stizali u vreme kada su Srbi u BiH bili za ostanak u Jugoslaviji, a druga dva naroda za nezavisnost.

To je poručio šef Predstavništva RS u Srbiji Mlađen Cicović na otvaranju tribine „Zašto Srpska neće u NATO“.

„Skoro četvrt veka posle rata postalo je svejedno jesu li oni koji su sve to vreme uporno i sistematski urušavali sporazum mira i održivog suživota radili to zato što su hteli da BiH bude država stalne napetosti u kojoj bi i najmanji sukob bio dovoljan za destabilizaciju, ili su sve vreme radili na tome da ono što protiv Srba nisu uspeli da završe u ratu, posle rata ostvare raznim ucenama, pritiscima, silovanjem prava i razuma“, rekao je Cicović.

Prema njegovim rečima, ulazak BiH u NATO značio bi nestanak RS.

„Znajući to i potpuno razumevajući šta bi bilo kada bi BiH ušla u NATO, Srpska je Rezolucijom o vojnoj neutralnosti obavezala sve srpske političare i sve srpske političke stranke u RS, kao i one koje predstavljaju Srpsku u zajedničkim organima u Sarajevu, pa i svakog građanina RS da nikada, nikako i nigde ne učine išta što bi bilo u suprotnosti sa tom rezolucijom“, naglasio je Cicović.

On je kazao da NATO potpuno i svesno ignoriše Rezoluciju Srpske:

„To jasno pokazuje koliko ta alijansa, da li zaslepljena vojnom silom, ili u strahu od neke druge veće sile, ne želi da gubi vreme niti da se osvrće na bilo šta što bi moglo da ospori, a kamoli da onemogući potčinjavanje celog Balkana svojoj komandi“, istakao je Cicović.

NATO bi, dodao je on, vrlo lako pri takvom stanju stvari mogao da prizna referendum o priključenju BiH NATO-u, na koji bi izašli samo Bošnjaci i Hrvati, kao što su to učinili i 1992. godine.

Crnogorski i makedonski scenario za BiH možda su već i napisani i nije nemoguće da se već uvežbavaju iza scene.

Politikolog Aleksandar Vranješ je rekao da se davno među bošnjačkom elitom razvila teza da je jedina garancija opstanka BiH — članstvo u NATO-u.

„Čak i kada novoimenovani ambasador SAD izjavi da je njegova država garant suvereniteta BiH, to za SDA izgleda nije dovoljno. Zato se postavlja pitanje zašto Bošnjaci baš u zapadnom vojnom savezu vide jedinu garanciju za opstanak BiH? Odgovor je verovatno isti baš kao i na pitanje zašto namenska industrija FBiH tajno proizvodi višak naoružanja — očigledno bošnjačka politička elita na čelu sa SDA vidi disciplinovanje RS jedino uz pretnje silom, nikako uz politički dogovor“, objasnio je Vranješ.

NATO i višak naoružanja treba da svedu srpske političke interese na „pravu meru“ po bošnjačkim standardima, dodao je on.

„Zato aktivacija MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO) nije samo jedan od apstraktnih uslova za neke daleke i neizvesne integracije, kao što je slučaj sa EU. Aktivacija MAP za SDA je suštinsko pitanje budućeg konačnog postavljanja RS u okvire po bošnjačkim merilima“,istakao je Vranješ.

Samim tim što je srpska strana svesna takvog poimanja uloge NATO-a, do aktivacije MAP neće doći, naveo je Vranješ, a svako dalje insistiranje prema NATO integracijama dovodi u pitanje opstanak dejtonske BiH.

(Sputnjik)

Check Also

UDARNA VEST: SVI U EU KRIJU, MAKRON IZGUBIO VEĆINU U PARLAMENTU- 10 POSLANIKA NAPUSTILO STRANKU

Predsednik Emanuel Makron se suočava sa gubitkom partijske većine u francuskom parlamentu odlaskom deset levičarksih …