Home / TEMA DANA / Roberts: „Cilj NATO pakta danas je da uvuče čitavu Evropu u vašingtonske ratne zločine, jer onda evropske vlade ne mogu okrenuti leđa Americi i optužiti ih da su zločinci..“

Roberts: „Cilj NATO pakta danas je da uvuče čitavu Evropu u vašingtonske ratne zločine, jer onda evropske vlade ne mogu okrenuti leđa Americi i optužiti ih da su zločinci..“

Sjedinjene države i NATO, u stvari, nemaju konvencionalnu vojnu moć kojom bi pritiskali Rusiju. Pritisak dolazi od američkih raketnih baza u Poljskoj i Rumuniji.
Roberts
Ako Turska napusti NATO, to će biti velika promena. Turska je već dugo u vašingtonskom džepu. Ako je Vašington bio iza propalog puča, onda je to verovatno pokvarilo odnose za stalno.

Erdogan ima jake motive da se ponovo pregrupiše na istoj strani sa Rusijom, bez obzira na probleme koje je izazivao.

Vlada Rusije ima jake interese da progleda Turskoj kroz prste za ponašanje u prošlosti i da joj Turska ponovo postane prijatelj, jer radi na tome da oslabi NATO u blizini ruskih granica.

Postoji i mogućnost, mada ne znam koliko brzo bi se to izvelo i šta bi Vašington pokušao da uradi da ponovo uspostavi odnose.

To će biti neko takmčenje za uspostavljanje odnosa sa Turskom.

Mislim da će Vašington pokušati da popravi odnose sa Turskom. Ima neograničene količine novca, jer je dolar svetska rezervna valuta. Pa, tako može turskom rukovodstvu da ponudi milijarde dolara.

Mogu da kažu: “vidite, mi stvarno nismo hteli. To su bile neke bitnage, sprovodile su neke operacije, ali sve smo ih kaznili”.

Ko bi znao šta sve mogu da kažu? Zavisi od toga kako procenjuju. Može se dogoditi da će turski lider sedeti na dve stolice.

Uskoro ćemo videti kakav će biti odgovor Turske na rat u Siriji. Da vidimo šta će Turska učiniti.

Sjedinjene države i NATO, u stvari, nemaju konvencionalnu vojnu moć kojom bi pritiskali Rusiju. Pritisak dolazi od američkih raketnih baza u Poljskoj i Rumuniji.

Ove baze mogu za nekoliko sati biti pretvorene u strateške nuklearne baze. To bi Rusiju stavilo u odbrambeni položaj. I, to je prava opasnost.

Ak oTurska napusti NATO, to će oslabiti NATO.

I to može podstaći misli u Evropi. Svrha NATO se menjala vremenom. U stvari, NATO je izgubio svrhu postojanja nakon raspada Sovjetskog saveza.

Te su američki neo-konzervativci dali NATO paktu novu svrhu. Učinili su ga alatkom za pribavljanje američke hegemonije širom sveta i nameravaju da ga koriste kakobi sprečili uspon Rusije.

Ono što je svrha NATO pakta danas je da uvuče čitavu Evropu u vašingtonske ratne zločine. Pa, kada su svi krivi, evropske vlade se ne mogu okrenuti ka Vašingtonu i optužiti Amerikance za ratne zločine.

Drugi glasovi po svetu su isuviše tihi i slabi da bi Sjedinjene države imale bilo kakve posledice.

Tako imamo više od pedeset godina vašingtonskih agresija u Severnoj Africi, na Bliskom istoku, u Avganistanu; bombardovanje, raketni napadi, invazije; milioni ljudi su ubijani, ranjavani, raseljavani, bežali su u Evropu da bi pobegli od vašingtoskih ratova.

Prema međunarodnim standardima, to su sve ratni zločini.

Ali, ipak, još uvek niko ne optužuje Vašington, zato što je i NATO odgovoran. Glavna svrha NATO pakta danas je da obezbedi pokriće zločinima Vašingtona.

katehon.com

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …