Home / TEMA DANA / RUKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Incident u Makedoniji je opstrukcija Turskog toka; Mogući teroristički napadi na srpsko- albanskoj granici!

RUKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Incident u Makedoniji je opstrukcija Turskog toka; Mogući teroristički napadi na srpsko- albanskoj granici!

Četiri dana od incidenta u karauli Gošince, na severu Makeodnije, nema zvaničnih informacija o tome šta se zapravo dogodilo, ni ko stoji iza tog napada, zabrinutost su izrazili Brisel i Moskva, a pojedini analitičari u ovome vide sabotažu ideje o Turskom toku, kojim bi gas iz Rusije trebalo da stigne do Evrope.

albanija uck ovk03
Kolumnista Sputnjik njuza Andrej Koribko na slucaj Gošince gleda kao na reakciju koju su finansirale i realizovale SAD s ciljem da saboriaju ideju gasifikacije preko Turskog toka, čije cevi bi trebalo da prođu kroz Makedoniju.

– Sada kada se ostvaruje plan gasovoda na Balkanu, SAD su shvatile da treba brzo da reaguju i da ga sabotiraju. Posledica toga je i nedavni albanski teroristički napad u Makedoniji – kaže Koribko.

On predviđa proširenje krize i najavljuje moguće terorističke napade i na srpsko-albanskoj granici, preneli su makedonski mediji.

Zabrinutost i preporuku makedonskim i kosovskim vlastiima da održe sastanak na najvišem nivou i da saradjuju povodom ovog incidenta uputila je Evropska unija koja je osudila napad.

– Zabrinuti smo zbog nasilnog incidenta u policijskoj stanici Gošince opština Lipkovo. Od suštinskog je značaja da se to rešava na odgovoran način. Očekujemo da vlasti i političke partije ulože maksimalne napore kako bi se izbeglo bilo kakvo povećanje političkih ili međuetničkih tenzija – rekla je Anka Podurari iz pres službe komesara za dobrosusedske odnose i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

I ministarstvo spoljnih poslova Rusije je na svojoj zvaničnoj stranici objavilo saopštenje u kome je prokomentarisalo incident na makedonskoj granici.

– Na ovakvo stanje najpre utiče ozbiljan nedostatak vladavine prava i bezbednosi na Kosovu što je očigledno posledica nerešenog kosovskog problema u celini. Ne mogu se ignorisati ni sve češće velikoalbanske parole u regionu – saopštio je ruski MIP.

Oni smatraju da napori koje čine makedonske vlasti na uspostavljanju reda u problematičnom regionu treba da dobiju potrebnu podršku na medjunarodnom nivou.

Medju evropskim političarima koji su osudili dogadjaj je i slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.

– Iako redak, napad na policijsku stanicu u Makedoniji mora da se snažno osudi. ituaciju ćemo izbliza pratiti – napisao je Lajčak na svom profilu na jednoj od socijalnih mreža.

Slična su i predvidjanja za naredni period sa mogućim pogoršanjem stanja u zapadnom delu Makedonije prdvidja i srpski istoričar Čedomir Antić.

Čedomir Antić

cedomir antic

Ova reagovanja i komentari dolaze u periodu kada je makedonsko ministarstvo za unutrašnje poslove doržalo sastanak sa kosovskim vlastima.

Treba napomenuti da su se i Udruženje veterana OVK i zvanična Priština ogradili od incidenta i pozvali na mir i dobrosusedske odnose.

Makedonski istražni organi završavaju istrgu i očekuje se da će Javno tužilaštvo danas informisati javnost o rezultatima istražnog postupka.

Odgovornost za ovaj incident preuzeo je izvesni Fljamuri koji se predstavio kao komandant UČK (makedonske OVK), a mediji su preneli i imena četvorice mogućih učesnika u terorističkom napadu.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …