Home / TEMA DANA / RUSI I TURCI OČI U OČI U SIRIJI, JEDNA VARNICA MOŽE DA ZAPALI DVA KONTINENTA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

RUSI I TURCI OČI U OČI U SIRIJI, JEDNA VARNICA MOŽE DA ZAPALI DVA KONTINENTA! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da neće povući turske trupe iz sirijske regije Idlib i da će njegov predstojeći telefonski poziv s ruskim liderom Vladimirom Putinom pomoći Ankari u utvrđivanju njegove politike.

Očekuje se da će telefonski poziv dvojice lidera o raspravi o Idlibu biti održan u petak uveče. “Rezultat ovog razgovora će odrediti naš stav u tom području”, rekao je Erdogan. Turski lider je izjavio da Ankara neće povući svoje snage iz Idliba dok se operacije sirijske vlade tamo nastavljaju.

“Ako režim (u Damasku) ne zaustavi napade u Idlibu, nije moguće da se povučemo”.

Sirijska severozapadna provincija Idlib poslednje je preostalo veliko uporište pod kontrolom snaga koje se bore protiv sirijske vlade. Neke od tih snaga su džihadističke grupe, a neke militanti podržani od strane Turske. Situacija na terenu se dramatično pogoršala poslednjih nedelja dok je sirijska vojska obnovila pritisak tvrdeći da teroristi napadaju sirijske trupe i osoblje. Turska je u međuvremenu optužila Damask da bombarduje civile i granatira svoje vojnike, piše RT.

U četvrtak su militanti potpomognuti turskom artiljerijom pokrenuli kontranapad protiv sirijske vojske u istočnom kraju Idliba, ali su odbijeni uz pomoć ruskih vazdušnih napada. Ankara je rekla da su tog dana u vazdušnim udarima ubijena dva njena vojnika. Govoreći u petak, Erdogan je tvrdio da su njegove trupe „neutralizovale“ oko 150 vojnika sirijske vlade, zajedno sa desetak tenkova i 14 samohodnih vozila. U međuvremenu, sirijski državni mediji objavili su da je u neuspelom napadu na sirijske položaje ubijeno „desetine“ terorista.

Erdogan je rekao da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron predložili da se 5. marta održi sastanak sa Putinom, ali još nije dobio odgovor Rusije.

Moskva optužuje Ankaru da nije ispunila svoje obećanje o uklanjanju džihadističkih grupa iz “zone deeskalacije” u Idlibu koju su osnovale Rusija i Turska. Ruska vojska saopštila je u petak da teroristi koriste civile kao ljudski štit, sprečavajući ih da izađu iz borbene zone humanitarnim koridorima koje je uspostavila Moskva.

Ruski centar za pomirenje za Siriju pozvao je Ankaru da izbegne dalje krvoproliće “zaustavljanjem podrške teroristima i njihovim naoružavanjem”.

(Alo)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …