Home / TEMA DANA / RUSI IZBEGLI INVAZIJU AMERIČKE VOJSKE NA KRIM U POSLEDNJEM TRENUTKU- OVO SE DOGODILO..

RUSI IZBEGLI INVAZIJU AMERIČKE VOJSKE NA KRIM U POSLEDNJEM TRENUTKU- OVO SE DOGODILO..

Danas, pet godina nakon povratka Krima kući, kako kažu stanovnici poluostrva i Rusije, još uvek se otkrivaju detalji o operaciji ruske vojske koja je organizovala obezbeđivanje sprovođenja referenduma i bez ispaljenog metka sprovela jednu od najbolje planiranih  vojnih akcija u istoriji, a da nije prerasla u otvoreni oružani sukob.

O svemu što se događalo u to vreme znamo iz medija i iz filma “Krim, povratak kući” u kom Vladimir Putin svedoči kako je doneo odluku o pokretanju vojno-bezbednosne akcije. Međutim, glavnog zapovednika ruskog vojnog odeljenja GRU i voditelja kampanje više nema i mnoge detalje je poneo sa sobom u grob.

Naime, general Igor Sergun, tada načelnik Glavne uprave generalnog štaba Oružanih snaga ruske Federacije (GRU), koji je upravljao operacijom,  umro je u svom stanu u Moskvi od srčanog udara, u januaru 2016.

Sada se saznaje kako je ponovnim ujedinjenjem s Rusijom Krim spašen od napada američke vojske, koji je bio planiran u saradnji s prevratničkom vladom u Kijevu.

Rumunski vojni stručnjak Valentin Vasilesku smatra da su mediji na vreme uspeli da uspostave direktnu vezu između događaja u Kijevu i na Krimu 2014. godine, uz napredovanje američkih vojnika, svetska zajednica je razumela opasnost u kojoj se nalazilo poluostrvo. Međutim, mediji nisu direktno povezivali prevrat na Majdanu i takozvano Rusko proleće na Krimu, ali u Kremlju jesu.

Naime, dok je fokus bio usmeren na Kijev i kako će se konsolidovati nova vlast, Druga udarna grupa američke ratne mornarice (Carrier Strike Group 2 / CSG-2) je, 13. februara 2014., napustila mornaričku bazu u Norfolku u nepoznatom smeru.

CSG-2 je tada činilo 16 ratnih brodova, među kojima i 3 nuklearne podmornice, a predvodio ju je nosač aviona klase “Nimitz”, “USS George Bush”, koji je imao 90 aviona i helikoptera na brodu.

Tri broda grupe su bila dva razarača klase “Arleigh Burke”, brodovi “USS Truxtun” i “USS Donald Cook”, kao i razarač “USS Taylor” klase “Fletcher”. Vasilesku podseća da su ovi brodovi prethodno sprovodili izviđačke operacije duž obale Krima, što su učinili pod izgovorom vežbi s bugarskom i rumunskom mornaricom u Crnom moru, a cilj je bio izvideti teren za buduću invaziju, dok je Krim još uvek bio u sastavu Ukrajine, što bi se sprovelo na zahev vlasti iz Kijeva.

Prema nedavnim informacijama koje je objavio turski list Hürriyet, upravo je u tom trenutku tursko ministarstvo odbrane primilo zahtev od Pentagona da dopusti američkoj Drugoj napadačkoj mornaričkoj grupi da uđe u Crno more.

Ankara je odobrila ovaj ulaz, iako je time prekršila Konvenciju iz Montrea, koja brodovima koji prelaze više od 45 hiljada tona zabranjuje prolaz kroz Bosfor i Dardaneli. Podsetimo da samo nosač aviona “USS George H.W. Bush” teži preko 103 000 tona.

“Dana 18. februara 2014. je počela mirna ofanziva Evromajdan. Predsednik Ukrajine Janukovič je prevaren od strane predstavnika EU i Sjedinjenih Država, koji su i organizovali Evromajdan u Kijevu. 22. februara je Janukovič morao da napusti Ukrajinu, kada su vlast preuzele nacionalističke i neonacističke organizacije”, rekao je Vasilesku.

U tom trenutku je Druga napadačka grupa američke mornarice, zajedno s nosačem aviona, već bila na Mediteranu, gde su se Amerikanci, uz pravovremeni poziv samoproglašenih vlasti u Kijevu, već pripremali za napad na Crnomorsku flotu. Samo su “odlučni i munjeviti” postupci Rusije i Krima omogućili da se izbegne takav scenario.

Pod pritiskom desetina hiljada proruskih protestanata, na Krimu je izvršena promena izvršne vlasti. U vrlo kratkom vremenu je izvršena operacija ruskih vojnih specijalnih službi, koje su bez ispaljenog metka razoružale ukrajinske oružane snage i obezbedile kontrolu nad strateškim objektima poluostrva.

“Preciznost, odlučnost i brzina ruske vojske i običnih građana Krima su sprečili Amerikance da pravovremeno dođu u Crno more. Zato je CSG-2 preusmerena u Egejsko more i nije ni iskoristila dozvolu Ankare da uplovi u Crno more”, naglasio je rumunski stručnjak.

Vasilesku smatra da nije iznenađujuće da su u medijima objavljeni izveštaji o hapšenju nižih rukovodilaca NATO pakta na Krimu, iako je to Vašington stalno poricao.

Potom je 16. marta održan referendum o ujedinjenju Krima s Rusijom, a istog dana su američki brodovi napustili luku Pirej, priznajući time njihov poraz, zaključuje Vasilesku.

(logicno.com)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ PONOVO ŠOKIRA: „SZO NEMA POJMA, NEĆE BITI DRUGOG TALASA VIRUSA! JA SAM IMAO KORONU!“

Svetska zdravstvena organizacija od vikenda se oglasila dva puta najavljujući drugi talas novog korona virusa, …