Home / TEMA DANA / RUSI OTKRIĆEM UZDRMALI SVET: KORONA JE SAMO PROVERA, USKORO NAM STIŽE NEŠTO MNOGO GORE…

RUSI OTKRIĆEM UZDRMALI SVET: KORONA JE SAMO PROVERA, USKORO NAM STIŽE NEŠTO MNOGO GORE…

Izjava čuvenog ruskog hirurga Leonira Rošalja da je pandemija korone provera sistema zaštite zdravlja u eventualnom biološkom ratu izazvala je veliki ođek širom sveta. Rošalj je istakao da svet nije bio spreman za borbu jer nije imao dovoljno zaštitne opreme ni medicinskog osoblja.

– Moramo biti spremni da reagujemo brzo na ovakve katastrofe i terorističke napade. Sistem mora biti pripremljen za takve situacije – rekao je ovaj dečji hirurg.

Biološki rat podrazumeva korišćenje virusa, mikroorganizama i bakterijskih toksina kojim bi se zarazila vojska, stanovništvo, ali i stoka protivnika.

Kao i mnogi drugi ruski naučnici Rošalj kaže da nema dovoljno dokaza da je koronu napravio čovek.

– Nisam virusolog, pa ne mogu da govorim o poreklu, ali je neosporno da je kovid 19 za sve nas bio provera koliko smo spremni za biološki rat. Ne može korona da uništi čovečanstvo, ali je već napravila ogromnu štetu – rekao je doktor.

Rošalj je ocenio da je epidemija „repeticija biološkog rata“ sa čime se složio i pukovnik vojnomedicinske službe Boris Gerokov.

– Korona može biti prototip biološkog oružja, ranije se smatralo da bi se mogle primenjivati samo smrtonosne infekcije, ali se posle korone taj pristup biološkom ratu može promeniti – rekao je oficir.

Gerokov je dodao da bi uskoro mogao da se pojavi još jedan sličan virus, koji ne mora ubiti mnogo ljudi, ali može da izbaci iz funkcije vojsku i privredu.

Rukovodilac instituta „Kurčatova“ u Moskvi Mihail Kovaljčuk jedan je od prvih koji su posumnjali da je korona iz laboratorije. On je pomenuo i ispitivanje atomskog oružja pre nego što je bačeno na Hirošimu i Nagasaki.

– Opasnost od biološkog oružja sada je veća jer je moguće napraviti veštački virus koji bi bio sredstvo za masovno ubijanje. Ali, oni koji bi ga pravili moraju biti svesni da i drugi, zbog pariteta, mogu da ga naprave -rekao je Kovaljčuk, ali nije hteo da pominje nijednu konkretnu zemlju.

Ruski eksperti slažu se u činjenici da je ova zemlja imala veliku sreću što Jeljcinovi reformatori nisu uspeli da uruše medicinski model. Zbog toga je Rusija brzo aktivirala laboratorije za dijagnostiku, a potom i u rekordnom roku izgradila bolnice opremljene najsavremenijom metodom.

(Srbija Danas)

Check Also

NEPREDVIĐEN ZAOKRET DOLAZI IZ AUSTRIJE: NOVINARI SMATRAJU DA SU NAVALJNOG OTROVALE ZAPADNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE

Novinari austrijskog lista Contra Magazin smatraju da su slučaj trovanja ruskog, opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog …