Home / TEMA DANA / RUSI OTKRILI CILJEVE DRUGE ETAPE OPERACIJE U UKRAJINI..

RUSI OTKRILI CILJEVE DRUGE ETAPE OPERACIJE U UKRAJINI..

Tokom druge etape specijalne operacije, Oružane snage RF treba da uspostavi punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, rekao je zamenik komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga general-major Rustam Minekajev.

Naveo je da je druga etapa počela pre tri dana i ukazao da će kontrola nad Donbasom će omogućiti stvaranje kopnenog koridora do Krima i uticaj na vitalne objekte Oružanih snaga Ukrajine.

Potom je dodao: „Kontrola nad jugom Ukrajine omogućava izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoji ugnjetavanje stanovništva koje govori ruski. Očigledno, sada smo u ratu sa celim svetom, kao što je bilo za vreme Velikog otadžbinskog rata kada je ne samo cela Evropa bila protiv nas. Sada je isto, nikada nisu voleli Rusiju“.

Prema rečima Minekajev, očigledna je tehnička superiornost ruske vojske nad Oružanim snagama Ukrajine na kopnu, moru i vazdušnom prostoru.

U međuvremenu se pojavile pretpostavke da će Rusi, čim se dodatno razbukti „bitka za Donbas“, početi opkoljavanje velikog južnog grada Nikolajeva, sa odsecanjem Odese od Kijeva i „ostatka Ukrajine“ i izbijanjem na granice Pridnjestrovlja.

Ruski Generalštab u „bitku bitaka“ još nije uključio svoju glavninu. To će se verovatno dogoditi nakon vaskršnjih praznika.

U međuvremenu će biti završeno prebacivanje jedinica iz Mariupolja prema Avdejevki, velikom ukrajinskom utvrđenju koje se nalazi severozapadno od Donjecka, ali toliko blizu da Ukri i dalje mogu glavni grad DNR tući dalekometnim topovima i višecevnim raketnim bacačima.

U funkciji pripreme za nastupanje na širokom frontu su i udari (tri) po železničkoj infrastrukturi oko Dnjepropetrovska.

Rusi opsedaju i grad Liman koji im je „na putu“ ka mnogo većem i važnijem Slavjansku.

Ruske raketne jedinice i artiljerija su za poslednja 24 sata tukli 1285 ukrajinskih pozicija, uništivši 9 skladišta goriva, 37 komandnih tačaka, 1221 utvrđeni položaj…

Analitičar Oficira Rusije Aleksandar Perendžijev izjavio je da je ruski Generalštav pripremio više iznenađenja za  ukrajinsku armiju, sa mogućom upotreba novih vrsta naoružanja sa kojima se vojska Zelenskog još nije često sretala.

Drugo iznenađenje, kako je naveo, biće „neke nove taktike ratovanja u gradovima“.

„Ne treba isključiti – smatra Perendžijev -ni mogućnost velikih diverzantskih operacija“.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …