Home / TEMA DANA / RUSI PRAVE VOJNU BAZU U SRBIJI!? EVO ŠTA SE DEŠAVA..

RUSI PRAVE VOJNU BAZU U SRBIJI!? EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Viktor Kolbanovski, moskovski ekspert za balkanska pitanja, kaže da bi u Srbiji trebalo otvoriti rusku vojnu bazu, kao odgovor na američko prisustvo na Kosovu i njihovu bazu Bondstil.

Kolbanovski objašnjava da bi od ruske baze u Srbiji bilo višestruke koristi za mir na Balkanu i da bi ta baza presudno pomogla Srbiji u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije. Kolbanovski, koji je i direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju iz Moskve, navodi da je sada odluka na političarima.

– Platforma takozvane vlade u Prištini o formiranju ‘Vojske Kosova’ svedoči o tome da su Amerikanci i njihovi štićenici kosovski Albanci prešli sve crvene linije. I baš zbog toga, zbog formiranja vojnostrateškog balansa na Balkanu, neophodna je snažna vojna pomoć Ruske Federacije Srbiji, odnosno osnivanje ruske vojne baze, naravno, uz prethodnu saglasnost i dozvolu srpskog rukovodstva. U tom slučaju bi dalji napori predsednika Vučića i njegovih saradnika za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije imali odličnu perspektivu, jer bi uz njih stajala realna vojna snaga… – naveo je Kolbanovski neposredno nakon što je na ruskoj državnoj televiziji Rusija 24 izložio ovu ideju.

On je dodao da bi ruska vojna baza u Srbiji bila ključna za opstanak srpskog naroda na Balkanu.

– Samo ovakav scenario može zaustaviti dalju agresiju kosovskih Albanaca i drugih negativnih faktora na ovim prostorima, posebno imajući u vidu Preševo, ‘Tiransku platformu’ u Makedoniji, decentralizaciju Crne Gore, kao i unitarizaciju Bosne i Hercegovine – dodao je Kolbanovski.

Komentarišući ovakav predlog iz Moskve, analitičar Aleksandar Pavić kaže za Informer da naša zemlja može da sačuva svoj suverenitet i integritet samo uz pomoć prijateljske Rusije.

– Slažem se sa idejom o potrebi postojanja ruske baze kod nas. Rusija je jedini pouzdani i iskreni vojni saveznik kojeg Srbija ima. S druge strane, Srbija je jedino preostalo mesto u Evropi gde Rusija nailazi na otvorena vrata. Nema sumnje da su namere vodećih NATO država prema Srbiji ne smo neiskrene već i agresivne, pa možemo da ih neutrališemo samo čvrstim savezom sa Rusima – objašnjava Pavić.

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …