Home / TEMA DANA / RUSI SVE OTKRILI: OVO JE RAZLOG ESKALACIJE SUKOBA U SIRIJI!

RUSI SVE OTKRILI: OVO JE RAZLOG ESKALACIJE SUKOBA U SIRIJI!

Jedan od glavnih razloga degradacije situacije u Siriji leži u neispunjavanju rusko-turskih sporazuma, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Na teritoriji ove države (Sirije) pažnja ostaje usmerena na Idlib. On se pretvorio u bastion terorističkog saveza Hajat Tahrir el Šam. Smatramo da je jedan od glavnih uzroka eskalacije situacije neispunjavanje rusko-turskog memoranduma od 17 septembra 2018. Uprkos uvođenju režima primirja 9. januara, teroristi su nastavili da granatiraju obližnja sela i položaje vladinih trupa“, objasnila je Zaharova na redovnom brifingu.

Situacija u Idlibu

Erdogan je ranije saopštio da Turska još nije dobila zadovoljavajući rezultat na pregovorima sa Rusijom o sirijskom Idlibu i da je spremna za početak vojne operacije u ovom regionu. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov nazvao je ovo najgorim scenarijem.

Turski predsednik takođe je rekao da je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara Asada da sirijska armija prekine ofanzivu u provinciji Idlib i da se povuče sa turskih osmatračnica do kraja februara, zapretivši u suprotnom vojnim odgovorom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije. Kako je rekao, tu se misli na razdvajanje predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa, od pripadnika terorističke organizacije Nusra front, koji se sada deklarišu kao pripadnici Hejat Tahrir el Šama.

Sa druge strane, potpredsednik Turske Fuat Oktaj rekao je da je Turska ispunila preuzete obaveze o Idlibu.

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije. Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …