Home / TEMA DANA / RUSI ULAZE U RAT?! AZERBEJDŽAN NAPAO ZEMLJU ODKB-a I ZAUZEO NOVU TERITORIJU!

RUSI ULAZE U RAT?! AZERBEJDŽAN NAPAO ZEMLJU ODKB-a I ZAUZEO NOVU TERITORIJU!

Azerbejdžan nastavlja da zauzima teritoriju Jermenije – u regionu Sjunik već ima stotine azerbejdžanskih vojnika.

Nakon što su azerbejdžanske trupe prethodne noći izvršile invaziju na Jermeniju, zauzele deo regiona Sjunik i blokirale saobraćaj na autoputu, postalo je poznato da su stotine azerbejdžanskih trupa već raspoređene na teritoriju suverene Jermenije, ustvari, zauzimajući teritoriju ove države.

Uprkos brzom dolasku ruske vojske i mirovnih snaga u regiju Sjunik, azerbejdžanske snage su odbile da vode bilo kakve pregovore, a već jutros je postalo poznato da je osim zauzimanja autoputa Goris-David Bek, autoput koji povezuje Goris sa naseljem Vorotan.

Deo teritorije koja se nalazi severoistočno od autoputa sada kontrolišu azerbejdžanske trupe – nekoliko desetina kvadratnih kilometara teritorije Jermenije je okupirano.

Prema nekim izveštajima, invazija azerbejdžanskih snaga na teritoriju Jermenije navodno je povezana sa napadom na azerbejdžanskog vojnika, usled čega je ovaj ranjen bajonetom.

Baku istovremeno ne objašnjava kako je azerbejdžanski vojnik završio na teritoriji Jermenije, dok u Jermeniji u potpunosti opovrgavaju takav incident.

Stručnjaci napominju da ako se situacija ne vrati u normalu u bliskoj budućnosti, moguć je novi oružani sukob, pa će ODKB takođe morati da se umeša u tu situaciju.

Sasvim je sigurno da je ova situacija bitno drugačija od one sa sukobom u Nagorno-Karabahu, jer je sada napadnuta članica vojnog saveza u kojem glavnu reč vodi Rusija.

Ruski predsednik Putin je već ranije izjavio da neće tolerisati otvoreni napad na Jermeniju jer je članica saveza ODKB.

Azerbejdžan se previše oslanja na turske dronove kojima je dobio rat u Karabahu, zaboravljajući da tada Rusija nije reagovala jer nije imala pravni osnov, ali da se sada stvar menja.

Turski dronovi ne predstavljaju problem za Rusiju, ako dođe do sukoba sa ruskom vojskom u Azerbejdžanu će zažaliti zbog toga.

(Webtribune.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …