Home / TEMA DANA / RUSIJA I KINA NA MANEVRIMA SA 128.000 VOJNIKA- SPREMAJU SE ZA RAT VELIKIH RAZMERA..

RUSIJA I KINA NA MANEVRIMA SA 128.000 VOJNIKA- SPREMAJU SE ZA RAT VELIKIH RAZMERA..

U najvećoj “operaciji” godine učestvovalo je više od 128.000 vojnika, 600 letelica i 20.000 jedinica vojne opreme.

U Rusiji su upravo održane vojne vežbe “Centar-2019”, najveće u godini, tokom kojih su Rusija, Kina i Indija uvežbavale zajedničke operacije protiv radikalnih islamista.

Manevri, održani od 16. do 21. septembra u centralnoj Rusiji, igrali su ulogu militanata iz izmišljene države koji su se infiltrirali u susednu zemlju s ciljem podsticanja političke nestabilnosti i pokretanja građanskog rata.

Rat protiv “militanata”

Vojna postrojenja iz zemalja učesnica su ove pretnje morale da reše u dve etape.

Prva je bila pronalaženje položaja terorista u njihovoj zemlji. Nakon toga su ekipe za brzo reagovanje i operativno planiranje morale dvostruko brže da odrede koji je vojni kontingent potreban za obavljanje misije i napredovanje u zonu borbe.

U sledećoj etapi su vojna postrojenja zemalja učesnica, u sklopu tajne operacije iza neprijateljskih linija, dobile zadatak da neprijatelju zadaju snažan udarac, isteraju ga iz njegovog skrovišta i eliminišu sve militante, uključujući i njihove predvodnike.

Kako je Russia Beyond saznala iz Ministarstva odbrane Rusije, u vežbama je učestvovalo 128 hiljada vojnika iz Rusije, Indije, Kine, Kazahstana i Uzbekistana. Podršku im je pružalo preko 600 letelica Ruskog ratnog vazduhoplovstva, kao i kopnene jedinice Ruskih vazdušnodesantnih snaga, koje su ukupno obezbedile oko 20.000 jedinica vojne opreme.

Ispitivanje oklopa i oružja

Ključni cilj vežbi nije bilo samo razvijanje odnosa sa saveznicima, već i testiranje najnovijeg hardvera i sredstava za zaštitu u bliskim borbenim uslovima.

Povrh svega, prema rečima vojnog analitičara lista Izvestija Dmitrija Safonova, ruske komnandne snage su htele da ispitaju kako će se novi oklop tenka T-14 Armata ponašati na terenu.

“Vozilo će oko svoga perimetra biti opremljeno lamelarnim štitovima, izgledom sličnim rešetkama na vojnim krevetima na sprat. To će ga štititi od najrazornijeg oružja – kumulativnih granata i protivtenkovskih vođenih raketa”, rekao je Safonov za Russia Beyond.

Zadatak novog “egzoskeleta” (za čije su testiranje dizajnirane vežbe) je da deformiše glavu granate nakon napada i rasprši deo energije eksplozije.

Ipak, prema Safonovljevom stručnom mišljenju, ovaj oklop ima nedostatke u poređenju sa skupljim vrstama reaktivnog oklopa.

“Dotični rešetkasti oklop je jeftiniji, tehnički jednostavniji i višestruko povećava nivo zaštite motora i transmisije u gradskim borbenim uslovima. Ali, ključni nedostatak je njegova mala svestranost. Rešetkasti oklop efikasno štiti opremu od određenih vrsta ručnih protivtenkovskih granata. Dakle, ostaje da se vidi kako će se ponašati u vežbama protiv drugih vrsta destruktivnih sredstava”, napomenuo je stručnjak.

(hr.rbth.com)

Check Also

UDARNO! MEDICINSKI FAKULTET U BEOGRADU UVEO KOVID PROPUSNICE- SLEDEĆE SVE PRODAVNICE A NAROČITO PREHRAMBENE?!

Medicinski fakultet u Beogradu doneo je odluku da u novoj školskoj godini uvede posebne uslove …