Home / TEMA DANA / RUSIJA POSTAVILA AMERICI ULTIMATUM: „IMATE ROK DO AVGUSTA, A ONDA SLEDI..!“

RUSIJA POSTAVILA AMERICI ULTIMATUM: „IMATE ROK DO AVGUSTA, A ONDA SLEDI..!“

SAD imaju rok do 2. avgusta da se vrate implementaciji Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i da se konsultuju sa stručnjacima u cilju ukidanja mogućih uzajamnih potraživanja sa Rusijom, izjavio je šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

„Ima vremena do 2. avgusta. To je šestomesečni rok, računajući od trenutka kada su Amerikanci objavili da će se povući iz sporazuma. Ali to vreme može biti iskorišćeno samo da se američka pozicija preokrene na suprotnu stranu, a to je da se sačuva sporazum putem dodatnih stručnih konsultacija u cilju ukidanja međusobnih potraživanja“, istakao je Kosačov.

Senator je istakao da do „odbrambenih mera“ kao odgovor NATO-u neće doći sve dok SAD ne budu raspoređivale nove sisteme sa raketama srednjeg i kratkog dometa, koje su trenutno zabranjene sporazumom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da će Alijansa odgovoriti koordiniranim „odbrambenim“ merama u slučaju raskida Sporazuma o raketama. Stoltenberg smatra da još ima vremena da se sačuva sporazum.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin kao odgovor na odluku SAD potpisao zakon o obustavljanju primene Sporazuma o raketama.

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT U DONBASU ĆE OTVORITI VRATA RUSIJI DA UZME POLA UKRAJINE

Ruski vojni ekspert upozorio do čega mogu dovesti provokativne aktivnosti oružanih snaga Ukrajine u Donbasu …