Home / TEMA DANA / RUSIJA RAZVIJA ZASTRAŠUJUĆI STRATEŠKI BOMBARDER! (VIDEO)

RUSIJA RAZVIJA ZASTRAŠUJUĆI STRATEŠKI BOMBARDER! (VIDEO)

Rusija je počela sa razvojem tzv. inovativnog sistema avijacije dugog dometa (PAK DA), saopštila je Ujedinjena korporacija za proizvodnju aviona na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Rad na modernizaciji i razvoju novog aviona je pod posebnom kontrolom predsednika i ministra odbrane.

Pored toga, usled modernizacije strateških bombardera Tu-160M i Tu-95M i nastavak proizvodnje aviona Tu-160M, značajno se povećava vazdušna komponenta strateških nuklearnih snaga.

U julu je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko rekao da će PAK DA biti izgrađen pomoću stelt tehnologije. U oktobu je internet stranica za javne nabavke najavila tendere za razvojne radove na motoru novog aviona.

U skladu sa zahtevima, primarni i sekundarni elektronski sistemi motora moraju garantovati vreme trajanja leta bombardera do 30 sati.

Snabdevanje gorivom i hidromehanički upravljački sistemi bi trebalo da rade na skoro nultoj i negativnoj preopterećenosti do 2,7g i na temperaturama od -60°C do +50°C. Minimalni vek trajanja će biti 12 godina sa mogućnošću produženja do 21 godine.

Drugi zahtev je da motor mora biti otporan na efekte nuklearnog zračenja.

Početkom godine je tadašnji potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin izrazio nadu da će ovaj novi avion dugog dometa testirati u periodu od 2023. do 2024. godine. Prema njegovim rečima, Tupolev će ove godine započeti aktivnu fazu projektovanja PAK DA.

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin došao na vlast u Evroazijskom gigantu, on je apsolutnim prioritetom učinio oživiljavanje ruskog vojnog napretka i unapređenje svih arsenala.

Ovo je bilo naročito presudno nakon što je ruska vojska ostavljena da truli i rđa pod katastrofalim periodom Jeljcinove vladavine. Danas je Rusija ponovo vojna sila i lider je u unapređenju vojne tehnologije i oružja, toliko da je sada glavni izvoznik.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …