Home / TEMA DANA / RUSIJA SPREMA JEZIV PROJEKAT: Novi nuklearni super-torpedo, JOŠ SE NE ZNA NJEGOVA MOĆ!

RUSIJA SPREMA JEZIV PROJEKAT: Novi nuklearni super-torpedo, JOŠ SE NE ZNA NJEGOVA MOĆ!

Rusija planira da oživi projekat razvoja supermoćnih nuklearnih torpeda, rekao je Šamil Alijev, jedan od vodećih ruskih specijalista u intervjuu za ruske medije.

Kako prenose mediji, citirajući naučnika, u Rusiji se revidira ideja akademika Andreja Saharova za stvaranje supermoćnog torpeda sa nuklearnom bojevom glavom.

“Sada postoji tendencija da se vratimo idejama koje ranije nisu bile realizovane. Sada se stavovi Saharova o proizvodnji torpeda dužine 24 metra, prečnika 1,5 metar, sa nuklearnom bojevom glavom, ponovo ispituju,“ rekao je Šamil Alijev.

Vredi se podsetiti da je u Sovjetskom Savezu postojao projekat super torpeda za korišćenje protiv pomorskih baza u SAD, za udar na grad koji se nalazi na obali.

Eksplozija bombe može da stvori džinovski talas – cunami koji bi uništio sve na obali, pa čak i dalje od obale. Ovaj projekat je realizovan poslednjih godina i predstavlja veliku pretnju zemljama NATO u slučaju sukoba sa Rusijom.

Šamil Alijev je napomenuo da razlog zašto je ova ideja u SSSR-u “ dugo čekala na realizaciju nije to što nije dobro funkcionisala, nego što nije bilo novca.“ Kakve će strateške posledice imati izgradnja ovog novog torpeda nije naglašeno.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …