Home / TEMA DANA / Ruska „Pravda“: Turska i Ukrajina započeli sprovođenje „plana B“ Vašingtona!

Ruska „Pravda“: Turska i Ukrajina započeli sprovođenje „plana B“ Vašingtona!

U prošlu nedelju, saboteri digoše u vazduh stubove dalekovoda na jugu Ukrajine.

obama- erdogan

Pre nekoliko dana, Turska obori ruski bombarder Su-24 iznad Sirije.

Kao da se Zapad trudi da natera Kremlj da se mane svojih geopolitičkih ambicija. Kijevu i Ankari je rečeno da Putinu stvaraju probleme, tako da ne zna gde pre da udari. I Turska obori avion, Ukrajina zavi Krim u mrak.

To što se nedavno izdogađalo nije slučajno. Video snimak obaranja ruskog aviona pojavio se odmah. Kao da je osoba koja ga je snimila na obaranje čekala „k’o zapeta puška“. Odmah posle incidenta, Ankara saopšti da traži konsultacije sa NATO-om i Ujedinjenim nacijama. A pre toga, mediji namah prepuni izveštaja o ruskom bombardovanju turkmenskih sela na granici sa Sirijom.

U drugoj epizodi, Kijev je preduzeo samoubilački korak, Krimsko poluostrvo ostavio bez energije. Ukrajinskom premijeru Jacenjuku sinulo da su sporazum o isporukama električne energije Krimu potpisali kriminalci, jer se u tekstu spominje Krimski federalni okrug, a ne ukrajinska Autonomna Republika Krim. Što je malo čudno, s obzirom da je sporazum potpisan kada je Jacenjuk već „obnašao vlast“.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokrenu pitanje obustave teretnog saobraćaja za Krim. Što je malo čudno, s obzirom da Ukrajina prihoduje oko milijarde dolara godišnje samo na razlikama u ceni, a kada je pred bankrotom.

„Ako se borimo protiv države agresora i ako imamo u vidu da je Krim okupirana teritorija, onda je očigledna stvar da ne može biti nikakvog biznisa sa Krimom. To je okupirana teritorija i kao takva se mora blokirati na državnom nivou“ – izjavio je ukrajinski politikolog Vitalij Kulik za „Glavred.info“.

Još jedan ukrajinski politikolog, Vladimir Fesenko: „Rusija ne može spremno dočekati odlučne akcije Ukrajine, jer je preokupirana Sirijom. I neće ulaziti u sukob s Evropskom unijom, tako da ne treba očekivati da će se vojna situacija u Donbasu pogoršati.“

Očigledno, Ukrajinci sad pričaju drugu priču. Nekada su tvorci ukrajinske politike predviđali da će doći do ruskog tenkovskog napada na grad Mariupolj. Ali sada ne pričaju takve stvari, jer Vašington je odlučio da se pređe na „plan B“.

Zapad zriki šta će Putin učiniti

Ukropatriote tvrde da su spremne za ruski odgovor. Ukrajinske energetske kompanije neće dobiti ugalj i antracit iz Rusije, Rusija će Ukrajini ograničiti isporuke prirodnog gasa – ali nema veze, država je spremna za to, kažu ukrajinske patriote. U svakom slučaju, Ukrajina je na Krimu izazvala ozbiljnu krizu – kada 2,5 miliona ljudi nema električne energije, to jeste humanitarna katastrofa.

Stoga Zapad sad pomno motri na Putina. Čeka šta će vođa Rusije učiniti. Trik je jednostavan: pritisnuti Rusiju sa svih strana. Vašington bi potom pritegnuo Angelu Merkel, koja će biti spremnija da potpiše TPP, Pakt o transatlantskom partnerstvu, sačinjen po meri američkih kompanija, među njima i onih koje proizvode tečni gas.

Šta će učiniti Putin? Porošenko Ukrajini kopa grob. Ukrajina će morati da uči na svojim greškama. Predsednik UO „Gasproma“ Aleksaj Miler je rekao da će novac koji Ukrajinci daju biti dovoljan za samo tri dana gasa za ukrajinski gasovod. Najverovatnije, isto toliko, tri dana, Rusija će dati Kijevu da popravi porušene dalekovode i nastavi da Krimu isporučuje električnu energiju.

Što se tiče Turske, Rusija bi s punim pravom mogla da zahteva da Turska sprovede istragu o obaranju ruskog aviona. I uz to, Rusija bi mogla da počne s patroliranjem aviona presretača duž sirijsko-turske granice, da bi sprečila slične incidente – kaže za „Pravda.Ru“ direktor Centra za politička, istraživanja, Vladimir Jevsejev, dodajući da bi Rusija mogla da proširi zonu protivavionske odbrane u Siriji, da bi presretala turske lovce koji vremenom upadaju u sirijski vazdušni prostor.

„Plan A“ je podrazumevao vršenje pritiska na Rusiju ne bi li Putin prestao da podržava Bašara Al Asada. „Plan A“ je omanuo. U istom cilju, pristupilo se „planu B“: Putin neće moći da se istovremeno bori na dva fronta.

Rusija mora učiniti sve da Zapad spreči u sprovođenju „plana C“.

Autor: Ljuba Lulko
Izvor: Turkey and Ukraine work on Plan B against Russia – PravdaReport
Prevod: Aleksandar Jovanović / Ćirilizovano

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …