Home / TEMA DANA / RUSKA VOJSKA UŠLA U IRAN: SPECIJALCI SPREMAJU IRAN ZA AMERIČKU INVAZIJU- OVO SE DEŠAVA..

RUSKA VOJSKA UŠLA U IRAN: SPECIJALCI SPREMAJU IRAN ZA AMERIČKU INVAZIJU- OVO SE DEŠAVA..

Ruski generalštab je pojačao vazdušnu odbranu Rusa u iranskom kompleksu nuklearnog reaktora u Bušeru, u Persijskom zalivu, prema izvorima iz Moskve. 

Istovremeno, Iran je dozvolio snimanje kretanja nekoliko svojih mobilnih raketnih baterija S-300 na jugu, pokrivajući iransku obalu Persijskog i Omanskog zaliva.

Elementi ruske vojne obaveštajne službe, elektronskog ratovanja i savetnici za komandovanje i kontrolu iranskih sistema protivazdušne odbrane mobilisani su da podrže Iran u borbi protiv američkih i savezničkih napada.

Raspon novog nadzora proteže se znatno dalje od napada S-300 od 200 kilometara i pokriva američke letelice i avionske baze na Arapskom poluostrvu, kao i američke ratne brodove u (i pod) Persijskom zalivu i izvan Omanskog zaliva .

Rano upozorenje o američkim napadima na vazdušne i pomorske napade sada je spušteno ispod starog iranskog praga od 4 do 6 minuta. Kontra–paljba iranskih oružanih snaga se automatski aktivira od trenutka dobijanje upozorenja o napadu i ciljnoj lokaciji.

To znači da će, ako SAD budu otkrivene da lansiraju roj raketa usmerenih na iransku vazdušnu odbranu, rudnike uranijuma, reaktore i vojne, operacione bunkere, Iran lansirati svoj roj raketa na američke platforme za paljbu, kao i na Saudijsku obalu i druga postrojenja za proizvodnju nafte, rafinerije i cevovode, kao i na tankere u lukama i u zalivskom toku.

“Oružane snage Irana”, rekao je ruski vojni izvor tražeći anonimnost, “imaju sisteme protivazdušne odbrane koji su u stanju da napadaju vazdušne ciljeve na onim visinama na kojima mogu leteti letelice serije Global Havk; to je oko 19.000 do 20.000 metara. Iranska sredstva protivazdušne odbrane su i sistemi kupljeni u inostranstvu i sistemi sopstvenog dizajna Irana; među njima, posebno, stari sovjetski sistem S-75 i novi ruski S-300. Nedavno je Iran prevezao nekoliko S-300 na jug, ali to se dogodilo nakon što je dron oboren (20. jun). Ruski specijalisti sada rade u Bušeru i to znači da su S-300 takođe za zaštitu Bušera. “

Prošlog četvrtka, 20. juna, neposredno nakon ponoći, Iran je pratio američki Global Havk dron od lansiranja u vazdušnoj bazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), južno od Dubaija. Ispostavilo se da je linija poletanja i inicijalna ruta leta više od 300 km od iranskih radara za praćenje. Četiri sata kasnije, avion je uništen od strane iranske rakete na tački na moru pored Kumobaraka.

Dodatni podaci o praćenju američke operacije dronova objavljeni su u simulaciji iranske državne novinske agencije Fars. Novinska agencija tvrdi da je Iranski projektil Khordad, kopija S-300, napravio uspešan napad; altituda nije prijavljena.

Ruski vojni izvor kaže da sada postoji aktivna koordinacija između ruskih i iranskih vojnih štabova. “Kada je reč o koordinaciji, naravno, postoji učešće Rusije u razmeni obaveštajnih podataka zbog Bušera i ISIS-a. Imamo dugo i uspešno partnerstvo sa Iranom, posebno u smislu borbe protiv međunarodnog terorizma“.

Iranski vojni izvori rekli su zapadnim novinarima da su uspostavili “zajedničku operacionu prostoriju kako bi informisali sve svoje saveznike u Libanu, Siriji, Iraku, Jemenu i Avganistanu o svakom koraku koji usvajaju u suočavanju sa SAD-om u slučaju opšteg rata na srednjem istoku. “

Mape objavljene do sada u otvorenim ruskim vojnim izvorima pokazuju četiri glavne protivraketne odbrane (PVO) na iranskoj teritoriji i raspon napada njihovih raketa. Treći i četvrti PVO sada se pojačavaju kako bi se suprotstavili američkom pojačanju na moru i na teritoriji Saudijske Arabije i Emirata.

Slabosti i ranjivosti iranske odbrane od američkog vazdušnog napada su, naravno, državne tajne. Prema pisanju Anatolija Gavrilova, ruskog stručnjaka za vazdušnu odbranu, u martu, očekivani plan američkog napada biće upotreba preciznih raketa i bombi na:

„Primarnie ciljeve… postrojenja za proizvodnju i preradu nuklearnog goriva, rudnike urana, rafinerije, druge industrijske centre. Ali u početku cilj će biti suzbijanje (potpuno uništenje) sistema vazdušne odbrane.

Masovna upotreba krstarećih raketa za različite svrhe i vođenih, avionskih bombi onemogućiće sisteme kontrole iranskih trupa i potisnuće sistem izviđanja i protivavionske, raketne vatre.

U ovom slučaju, zadatak napadačke strane biće uništenje od 70 odsto do 80 odsto radara u prva dva ili tri dana, a nakon toga, do 90 odsto… letelica sa ljudstvom će početi da bombarduju tek nakon kompletnog suzbijanja sistema vazdušne odbrane.

Zapad štiti svoje profesionalne pilote i nije bitno da li će i civilno stanovništvo Irana patiti. “

Glavna iranska ranjivost u odnosu na američki napad, prenosi Gavrilov, nije opseg i gustina vatrene moći kojom Iranci mogu da odgovore, nego relativno sporo vreme koje su do sada pokazali za obradu dolaznih podataka o napadu, fiksiranje ciljeva i usmeravanje kontra-napada. :

„U današnjim uslovima organizacije i vođenja brze vazdušne borbe, izuzetno je neophodan visok stepen automatizacije procesa prikupljanja, obrade, prenosa i razmene radarskih informacija, izrade rešenja za odbijanje napada i sprovođenje kontra-napada. . ”

Gavrilov ne procenjuje koliko su Iranci uspeli da sami i uz rusku pomoć reše probleme automatizacije i koordinacije vatre. Da bi se nadoknadila bilo kakva slabost, on preporučuje konkretne tehničke doprinose koje Rusi mogu dati. To uključuje tehnologiju elektronskih kontra-mera (ECM) za ometanje ili odbijanje američkih signala i sistema za navođenje oružja.

Dok Gavrilov veruje da je iranska vojska već postigla dovoljno veliku gustinu vatre protiv dolaznog oružja, on nije siguran da će domet i nadmorska visina iranskih radara biti dovoljno dobri da odgovare rizicima napada. Kako bi se neutralisao, on preporučuje:

“Ruski sistemi elektronskog ratovanja. Kompleks EV sistema je u stanju da značajno smanji sposobnost napadačkih aviona da tragaju, otkrivaju i uništavaju kopnene ciljeve; ometati opremu krstarećih raketa u GPS satelitskom navigacionom sistemu; iskriviti čitanja radio-visinomera napadačkih aviona, krstarećih raketa i bespilotnih letelica…

Ili prostije rečeno, Rusi će koristiti svoje resurse da proslede sve informacije iranskoj vojsci u slučaju napada američke vojske.

U brifingu za zapadne novinare, iranski komandanti naglašavaju opciju Armagedona; to jest, koliko god se njihova odbrana pokazala slabom ili jakom pod dugotrajnim američkim napadom, iranska strategija nije da čekaju. Njihov plan je, kažu oni, kontra-napad na arapske i američke ciljeve čim počne američki raketni napad; to znači, pri lansiranju, a ne u letenju ili pri napadu.

Dan nakon američkog napada i uspeha Irana, predsednik Vladimir Putin predsedavao je na sastanku svojih redovnih članova Saveta bezbednosti u Moskvi. Vojsku je zastupao ministar odbrane Sergej Šojgu. Američki napad na Iran bilo je glavno pitanje na stolu. „Učesnici su,“ prenosi se u saopštenju Kremlja, „posebno razgovarali o razvoju događaja u Persijskom zalivu. Oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog rastućih tenzija i pozvali uključene zemlje da pokažu uzdržanost, jer bi nepromišljene akcije mogle imati nepredvidive posledice u smislu regionalne i globalne stabilnosti. “

Analitičari ovo upozorenje Moskve tumače kao otvorenu pretnju NATO-u i vojsci SAD.

Nepredvidive posledice prevedene sa ruskog jezika na persijski znače prestanak trgovine naftom u Persijskom zalivu. “Dok nafta i roba drugih zemalja prolaze kroz Hormuški moreuz i naša će prolaziti kroz njega”, izjavio je 28. aprila general-major Mohamad Bakeri, iranski načelnik. “Ako naša nafta ne prođe kroz Hormuški prolaz, ni drugi neće proći”, završava ratnu analizu checkpointasia.net.

Webtribune.rs

Check Also

UDARNA VEST! IZRAELSKA VOJSKA DOBILA NAREĐENJE DA SE SPREMI ZA NAPAD SAD NA IRAN- AMERIKA VEĆ POSLALA NOSAČE AVIONA!

Izraelska vojska je nedavno dobila nalog od Vlade da se pripremi za potencijalni napad SAD …