Home / TEMA DANA / RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata u Alma-Ati.

Militanti, uključujući i one naoružane vatrenim oružjem, pokušali su da napadnu rusku vojsku i zadrže međunarodni aerodrom Alma-Ata pod svojom kontrolom.

Međutim, u sudaru sa ruskim trupama za specijalne operacije, militantni odredi su likvidirani a neki od njih su pobegli. Potraga za onima koji su pobegli tokom sudara sa ruskim trupama je u toku.

Poznato je da je ruska vojska, zajedno sa bezbednosnim snagama Kazahstana, uspela u potpunosti da povrati kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Alm-Ati.

Postoje informacije da su militanti u početku pokušali uvereni u svoju moć pokušali da opkole rusku vojsku. na aerodromu u Alm-Ati.

Uspešno je izvedena vojna operacija protiv naoružanih kriminalnih grupa.

U ovom trenutku situacija u Kazahstanu ostaje izuzetno teška – uprkos činjenici da su militanti poraženi, oni i dalje pokušavaju da zadrže grad pod svojom kontrolom.

Militanti u ovom trenutku imaju teško naoružanje, što preti da sukobi eskaliraju u bitke punih razmera.

Poznato je da ruska vojska preko ODKB u Kazahstan šalje više od 70 aviona sa svojim trupama, pa se u vezi sa tim pojavilo pitanje koliko je ruskih vojnika poslato u susednu zemlju radi suzbijanja protesta.

Takođe, ne postoje zvanični podaci o učešću i broju specijalaca iz ruske privatne vojske Vagner. Analitičari procenjuju da je upravo ova privatna vojna formacija koja neformalno sarađuje sa ruskom vladom, načinila brz preokret na ratištu Kazahstana.

(Webtribune.rs)

Check Also

PROCURILA INFORMACIJA ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO: NOVAK ĐOKOVIĆ VEĆ DVE GODINE PRAVI LEK PROTIV KORONE

NAJBOLJI teniser sveta Novak Đoković deportovan je sramnom odlukom Saveznog suda Australije, pod lažnom optužbom …