Home / TEMA DANA / RUSKI AMBASADOR: RUSIJA SE VRAĆA NA BALKAN! EVO ŠTA JE OTKRIO..

RUSKI AMBASADOR: RUSIJA SE VRAĆA NA BALKAN! EVO ŠTA JE OTKRIO..

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da je očigledno da politika Rusije na Balkanu nikad nije bila aktivnija nego danas, uzimajući u obzir poslednjih nekoliko decenija.

„Interes Rusije je da sarađuje sa svakom zemljom u regionu, ako to žele, ali jasno je da najbolje odnose ima sa Srbijom kao najvećom i najmoćnijom zemljom regiona, zasnovane na tradiciji, ali i pragmatizmu“, rekao je ruski diplomata.

On je dodao da je cilj Rusije jačanje prisustva na Balkanu, ali da to podrazumeva rešavanje zajedničkih zadataka i uzajamno poštovanje.

„Balkan je važan region za stabilnost i saradnju u Evropi i bez rešavanja otvorenih pitanja to neće biti moguće. Balkan je važan i za privrednu, ekonomsku i energetsku saradnju u Evropi, kao i očuvanje humanitarnih veza“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, za Rusiju je ovaj region važan i s obzirom na verske i duhovne veze.

„Sada sa Srbijom imamo najbolju saradnju. Nikada nije bila tako prisna. Najvažnija tema je Kosovo i tu postoji podrška, ali i uzajamna podrška u međunarodnim institucijama, kao što su UN“, kaže Bocan-Harčenko.

Balkan infrastrukturna raskrsnica Evrope

On je istako da je najvažniji ekonomski projekat nastavak „Turskog toka“.

„Sve se odvija u okviru dogovorenog i verujemo da će to biti realizovano sledeće godine i da će Evropa imati još jedan izvor gasa i priliku da ojača energetsku bezbednost, kao i region. Ne mogu da prihvatim tezu da se većim isporukama gasa, nafte jača zavisnost Balkana od Rusije. Ne, to je uzajamna zavisnost, svojevrsna integracija“, rekao je on.

Balkan, dodaje, jeste, bio je i ostaće infrastrukturna raskrsnica Evrope.

Ambasador je istakao da su sve aktivnosti Rusije u skladu sa procesima evropskih integracija regiona, i to je najvažnije.

„To je pitanje, kaže, koje izaziva najviše zabrinutosti. Interes Srbije i drugih zemalja regiona za članstvo u EU nije smetnja niti prepreka za saradnju s Rusijom“, istakao je on i dodao da Rusija poštuje taj stav.

Što se tiče Srbije, očigledno je da Srbija ima sada najbolju politiku, prema našem mišljenju.

„Mislim na politiku izbalansirane saradnje sa zapadnom Evropom i Rusijom. Smatramo da je to najbolja opcija za region“, kaže ambasador.

Srbija, NATO i evrointegracije

Međutim, on kaže da u Rusiji ne smatraju da je članstvo u EU rešenje za sve bolesti.

„Postoji razlika u EU i ni ona sama nije ona ista od pre deset godina kada je usvojena politika prema Zapadnom Balkanu. Ne verujem da proces proširenja može da se odvija tako brzo kao pre, to je moje mišljenje“, dodao je ambasador.

Govoreći o NATO-u, rekao je da je stav Rusije poznat: širenje je štetno, kao i učlanjenje u Alijansu pod pritiskom spolja.

Vojna neutralnost, prema njegovim rečima, koju sprovodi Beograd, najbolje je rešenje.

Rekao je i da je saradnja u vojno-tehničkoj oblasti legitimna star.

„Mi se zalažemo za otvoreno tržište i ako je Rusija sposobna da ponudi nešto moderno uz pristupačnu cenu, svaka zemlja ima pravo da to i kupi. Saradnja ne stvara pretnju za treće zemlje, jer je sve u skladu s međunarodnom pravom i situacijom“, ističe on.

Ako je o Srbiji reč, navodi on, to je suvereno pravo Srbije da modernizuje svoje snage, što će doprineti stabilnosti regiona.

Ipak, konstatuje da i u Evropi ima sve više razumevanja i želje da se sarađuje s Rusijom bez politizacije.

Politika Rusije na Balkanu izaziva dosta interesovanja i pitanja, a nekad i sumnje, rekao je on.

Ambasador je u utorak. 10 decembra, održao predavanje „Balkanska politika Ruske Federacije“ u Institutu za Međunarodnu politiku i privredu.

Predavanje su pratili ambasadori i predstavnici više zemalja: Bugarske, Maroka, Azerbejdžana, Češke Republike, Slovačke, Švedske, kao i predstavnici delegacije EU u Beogradu.

(Srbin info)

Check Also

BIVŠA MINISTARKA ZDRAVLJA I POSLANICA ZATRESLA SRBIJU: BROJ UMRLIH LEKARA U SRBIJI NAJVEĆI U REGIONU JER SU PRIMILI „IMUNIZACIONO“ SREDSTVO! (VIDEO)

Gost emisije bila je prof. dr Nada Kostić bivša ministarka zdravlja u Vladi Srbije. Gospođa …