Home / TEMA DANA / RUSKI ANALITIČAR ZAPREPASTIO AMERIKANCE OTKRIĆEM: SAD će se raspasti u gorem stanju nego Sovjetski Savez- Ovo je razlog…

RUSKI ANALITIČAR ZAPREPASTIO AMERIKANCE OTKRIĆEM: SAD će se raspasti u gorem stanju nego Sovjetski Savez- Ovo je razlog…

Wall Street Journal je nedavno objavio članak pod naslovom “Evropa razmatra Novi svetski poredak jer se transatlanske veze narušavaju.“ Za Ivana Danilova, ovaj članak pokazuje da, kako bi sve prošlo kako treba u SAD, sve mora poći naopako u drugim zemljama.

Članak Wall Street Journal-a, napisan od trane politikologa Sajmona Niksona, nudi pesimističku prognozu. “Trampove loše veze sa zapadnoevropskim saveznicima povećavaju mogućnost da 2018. godina bude godina ideološkog nereda, kao 1989. godine u istočnoj Evropi,“ navodi se u članku.

Ovog puta, carstvo koje će izgubiti uticaj u Evropi preko noći, neće biti Sovjetski Savez, već SAD.

“Iz evropske perspektive, rizik od toga da se kontinent suoči sa kolapsom severnoameričkog poretka u Evropi, uporediv je sa kolapsom Sovjetskog Saveza 1989. godine. Te godine je ruska kontrola nad centralnom i istočnom Evropom nestala gotovo preko noći kada je isparila ideologija na kojoj je zasnovana. Ovo je primoralo istočne zemlje da traže alternative,“ napisao je Nikson u svom članku.

Prema rečima Ivana Danilova, Evropljani još uvek dobro pamte i veoma ozbiljno shvataju stavove koje je njihov saveznik Donald Tramp jednom izneo: “Evropa je gora od Kine,“ i “Evropska unija ne podstiče interese Severnoamerikanaca.“

Za Evropljane, put koji je Trampova administracija izabrala pokazuje da Vašington više ne želi da ih tretira kao svoje saveznike, sa kojima se moraju deliti plodovi američke geopolitike. Stoga, upozorava Nikson (isto mišljenje deli i Danilov), između SAD i Evrope mogu nastati ideološke razlike.

Kako bi razumeli novu poziciju Vašingtona u Evropi, zdravlje američke ekonomije se mora uzeti u obzir. Kao šef države, Donald Tramp “je obavezan“ da održi izgled da ekonomija zemlje teče dobro i da će u budućnosti biti još bolja, objašnjava Danilov. Ali to nije uvek bilo tako.

“Tokom izborne kampanje, on je bio mnogo otvoreniji i jasno je stavio do znanja da je američka ekonomija “veliki mehur.“ Stanje ekonomije je glavni problem i glavobolja američkog lidera, a pokušaji da se ispravi ovo kritično stanje na račun drugih su ti koji definišu spoljnopolitičku strategiju američke administracije,“ rekao je ruski analitičar.

Da ovaj “mehur“ ne bi eskplodirao, Americi su potrebne kineske, evropske, japanske, meksičke, kanadske i druge kompanije, kao i njihovi zaposleni širom sveta, da zarađuju što manje a troše više novca na kupovinu američkih proizvoda. To će omogućiti kompanijama i njihovim zaposlenima u SAD da imaju mnogo više koristi, dodaje Danilov.

“Tramp mora da “opljačka“ čitav svet odjednom i što je brže moguće, u suporotnom računi neće biti kako treba,“ rekao je kolumnista.

Iako postoje jasni problemi u razmišljanju Danilova, to svakako pokreće bitna pitanja o budućnosti sada propadajućeg američkog carstva. Ono gde izgleda da Danilov pogrešno shvata Trampovu ekonomsku politiku jeste da devalviran dolar i visoke tarife na uvoz, efikasno podstiču povratak u američku proizvodnju, i čine američku proizvedenu robu atraktivnom za izvoznu robu, opet, zasnovanu na devalviranom dolaru. Kina je “devalvirala“ svoju spostvenu valutu gotovo dve decenije kako bi podstakla kineski izvoz na globalnom nivou.

Po Danilovu, da bi rešili ovu situaciju, evropski lideri moraju usvojiti prilično radikalne mere, što će dovesti do ozbiljnih geopolitičkih promena. Ovde njegova analiza ponovo počinje da ima smisla.

Konkretno, oni mogu pretvoriti egzistencijalni izazov u instrument konsolidacije i centralizacije Evrope pod jednim centrom vlade, kao što je predložio francuski predsednik Emanuel Makron. Oni takođe mogu pokušati da uspostave taktičke saveze sa Kinom i Rusijom, dodaje Danilov, ili da pokušaju da iskombinuju oba scenarija.

“Do sada su se i nemačka kancelarka Angela Merkel i Makron ponašali kao da postoji treća opcija: sačekajte dok SAD donesu odluku. Ali nakon neuspelog samita G7, malo njih veruje u to,“ zaključuje Danilov.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …