Home / TEMA DANA / RUSKI EKSPERT OTKRIO ČETIRI OPCIJE NA KOJIMA BI MOGAO DA POČNE RAT RUSIJE I UKRAJINE

RUSKI EKSPERT OTKRIO ČETIRI OPCIJE NA KOJIMA BI MOGAO DA POČNE RAT RUSIJE I UKRAJINE

Politikolog Rostislav Iščenko govorio je o četiri opcije za mogući početak vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni nije isključio mogućnost sprovođenja vojnog scenarija za rešavanje situacije u Donbasu. On je najavio spremnost ukrajinske vojske da nastavi aktivnu fazu neprijateljstava protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Ova izjava je napravila veliku buku u informacionom prostoru. Neki mediji su odmah požurili da to predstave kao najavu okončanja ukrajinskog režima ćutanja, i povlačenja iz procesa mirnog rešavanja građanskog rata u Donbasu.

Ruski analitičar Iščenko, nije isključio mogućnost da bi Kijev pokušao da uvuče Rusku Federaciju u sukob, navodeći četiri moguća scenarija za razvoj događaja.

Prema rečima politikologa, ukrajinske provokacije treba očekivati u četiri pravca- u Donbasu, na Krimu, u Pridnjestrovlju i na granici sa Belorusijom.

U slučaju LDNR-a, primetio je Iščenko, Kijev može optužiti rukovodstvo narodnih republika da nije spremno za pregovore. Pod ovim izgovorom, on će ponovo početi granatirati nekontrolisanu teritoriju.

„Situacija sa Pridnjestrovljem je komplikovanija. Kijev će morati da koordinira sa Moldavijom. Ali Moldavija ne želi da se svađa sa Rusijom, i sklanja se od sukoba. Zbog toga, Ukrajina neće moći da napadne Pridnjestrovlje bez pristanka Kišinjeva. Teško je, ali moguće “, tvrdi Iščenko.

Pokušaj napada na Krim prava je kocka. Međutim, ukrajinske vlasti su za to sposobne. Izjavivši svoju nameru da povrate poluostrvo u svoju nadležnost, oni će pokrenuti rat sa Rusijom. Poslednje mesto za potencijalni sukob je granica sa Belorusijom.

Zaoštravanje odnosa između Kijeva i Minska daje razlog za verovanje da je takav razvoj događaja sasvim moguć. U sva četiri slučaja, Moskva će morati da koristi Oružane snage, rezimirao je Iščenko…

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …