Home / TEMA DANA / RUSKI EKSPERT OTKRIVA: Neće biti „podele Kosova“, nego zauzimanje novih srpskih teritorija…

RUSKI EKSPERT OTKRIVA: Neće biti „podele Kosova“, nego zauzimanje novih srpskih teritorija…

Smisao Briselskih pregovora nije jasan ni srpskom narodu, ni srpskoj eliti, ni Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, ni Rusiji. Takvo mišljenje je za EADaily iznela ekspert-balkanist Anja Filimonova, odgovarajući na pitanje do koje tačke su stigli pregovori između Beograda i Prištine i može li se poslednja izjava Hašima Tačija smatrati pretnjom daljeg teritorijalnog drobljenja Srbije u slučaju da Beograd potpiše „pravno obavezujući sporazum“ sa Prištinom.

„Mi kao da živimo u jednoj realnosti i u toj realnosti Kosovo je i po Rezoluciji 1244 SB OUN i po Ustavu Republike Srbije – sastavni deo Srbije. Nije jasno ko je opunomoćio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za vođenje ovakvih pregovora, nije jasno ko je ovlastio albansku stranu da tako izričito postavi nezavisnost kao cilj. No, zato se svi mi susrećemo sa neshvatljivom neophodnošću da donosimo nekakva apokaliptička rešenja, sa nekakvim apokaliptičkim pretnjama, koje ispod sebe nemaju nikakvih realnih osnova. I zašto se sve to mora rešiti upravo sada“ – ispričala je ekspert.

Po njenom mišljenju, te pretnje i ucene, čiji smisao nikome nije jasan, dolaze iz jednog centra. Predsednik Srbije, prema rečima eksperta, skriva od javnosti svoje realne namere, isto tako kao što je skrivao rezultate Briselskog procesa. No, pri tom, kako je ocenila Filimonova, Vučić preti celokupnom srpskom društvu. „Te pretnje se nalaze u dijapazonu od rata do budućnosti dece. Predsednik strahuje da te dece u Srbiji uopšte neće biti i to, iz nekog razloga, upravo zbog Kosova. To jest, u svakom slučaju je neophodno predati Kosovo“ – napomenula je Anja Filimonova.

Prema rečima eksperta, Briselski pregovori su predmet veoma velike tajne sa kojom je upoznata veoma uska grupa ljudi. Javnosti se pritom pruža potpuno drugačija slika.

„Po rezultatima Briselskih pregovora mi vidimo da Priština sistematski dobija sve što traži. Takav je utisak da delegacija Prištine dolazi u Brisel samo zbog toga da dobije traženo, a srpska strana da joj to pruži. To je prvo. Drugo – ja bih htela obratiti pažnju na veoma čudan momenat. Priština, dobivši sve, ne može realizovati dobijeno na lokalu zbog suprotstavljanja srpskog stanovništva. No, u rezultatu svega, Beograd obezbeđuje Prištini tu mogućnost putem provokacija“ – izjavila je ruski ekspert Filimonova.

Kao primer, ona je navela istoriju sa vozom, koji je ustrojen kao muzej sa pravoslavnim ikonama i natpisom „Kosovo je Srbija“.

„On ionako nije stigao do Kosova, nestao je u neizvesnosti. Ali mi imamo direktan rezultat – kosovska policija ROSU prvi put je ušla na teritoriju severa pokrajine. Pre toga oni to nisu mogli učiniti sami, bez ozbiljnijeg povoda. A sada im je povod pružio Beograd“ – istakla je ekspert.

Filimonova je takođe podsetila na istoriju sa Markom Đurićem, šefom kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

„Da, sve što se desilo jednostavno je zbunjujuće i ponižavajuće. No, Ramuš Haradinaj („premijer“ separatističkog Kosova — EADaily) u svom intervjuu povodom događaja jasno i otvoreno je rekao da je posle 24 časa Đuriću istekao rok zabrane posećivanja teritorije Kosova. Da je on stigao 24 časa kasnije, ništa ne bi bilo. Zašto srpska vlast, koja ionako u Briselu predaje sve što može predati, provocira Prištinu na ekstremna dejstva sa posetom koja ne znači ništa i činovnikom koji ne znači ništa? – zadaje pitanje ekspert.

Kako je pojasnila Filimonova, Priština koristi taj incident u cilju zastrašivanja stanovništva, zato što je narod video kako se do zuba naoružani „specijalci“ obračunavaju sa predstavnicima srpske vlade. „To je nesumnjivo akcija zastrašivanja“ – smatra ona.

Sledeći momenat na koji je podsetila ekspert – su događaji od 4. avgusta kada je istekao rok za formiranje Zajednice srpskih opština.

„Svi svetski mediji su 4. avgusta preneli vest da navodno Priština priprema specijalni odred na jezero Gazivode. Toga dana je bilo predviđeno proglašenje u jednostranom poretku partije „Srpska lista“ nekakvog projekta zloglasne Zajednice srpskih opština. Da je u Beogradu postojala volja za samostalnim rešenjima, onda su se ona morala izneti na međunarodnoj areni, na pregovorima u Briselu, gde to ima pravnu validnost. A ovde to nosi karakter provokacije koja obezbeđuje Prištini realizaciju toga što ona nikako nije mogla uraditi samostalno u jednostranom poretku“ – smatra Filimonova.

Prema oceni eksperta, kada se radi o regulisanju kosovskog pitanja, mi se suočavamo sa veoma višeslojnim procesom, gde se na strani pokreta ka nezavisnosti ne radi samo o nezavisnosti Kosova, nego i njegovog članstva u OUN i tu su u igru umešani i Beograd i Priština i Vašington.

„Dalje, mi vidimo drugi globalni proces, Albanci deluju neverovatno sistemski i njihovi apetiti rastu. Oni već traže teritoriju juga Srbije. Što se tiče podele, nikakve podele nema i ne može je biti, jer Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Kosova, nipošto je neće predati. To su bajke za malu decu. Može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija“ – istakla je ona.

„Zašto Aleksandar Vučić insistira na prihvatanju „sveobuhvatnog rešenja“? Jer su protiv toga bukvalno svi – to je 95% stanovništva Srbije, to je naučna elita i što je najvažnije, to je stub i osnova srpskog društva – Srpska Pravoslavna Crkva. Patrijarh Srpski Irinej je jasno i glasno rekao da jedino adekvatno rešenje može biti samo Kosovo u sastavu Srbije. Tačka. Vučić ide protiv čitavog naroda i što je najvažnije, protiv SPC. Tada mi imamo pravo postaviti pitanje: a ko pravi problem?“ – primetila je Filimonova.

Prema njenom mišljenju to je onaj ko je inicirao omogućavanje Kosovu mesta u OUN. „To je vapijući proces koji ima veoma ozbiljne posledice za sve. Za Rusiju na primer“ – dodala je ona, podsetivši da se na Kosovu nalazi baza „Bondstil“, „i samo Bog zna šta se tamo nalazi“. „To da su tamo pripremali bojevike za Ukrajinu od 2010. godine – već je dokumentovano. Najverovatnije ih i dalje pripremaju za slučaj sukoba na post-sovjetskom ili na ruskom prostranstvu i nezavisnost Kosova će takvu situaciju zacementirati, no stvar se neće ograničiti time. Sve je mnogo ozbiljnije“ – smatra ekspert.

Po njenom mišljenju, sledeći stupanj je velikoalbanski projekat o kome svi tako vole da govore. „Da, velikoalbanski projekat podrazumeva ovaj ili onaj oblik ujedinjenja teritorija naseljenih Albancima. No, to je samo jedna polovina priče. To će samo po sebi ukloniti bilo kakav uticaj Rusije u regionu, no stvar je još ozbiljnija“ – pojasnila je Filimonova.

Prema njenom mišljenju nužno je obratiti pažnju na infrastrukturne projekte u regionu Balkana, na kojima insistira Zapad i koji i pri površnim, a pogotovo detaljnim izučavanjima, za Srbiju nemaju nikakvog ekonomskog smisla. „Na primer, to je auto-put Niš-Priština. Zašto je nužno povezivati srpske zemlje sa Kosovom i Albanijom kada će čitav taj velikoalbanski projekat biti orjentisan sam na sebe i na američku politiku? Priština, Tirana, Drač i Niš, ako pogledamo na kartu – to je koridor za prebacivanje snaga NATO pakta. Iz slabog južnog krila NATO, iz Jadransko-Jonskog regiona, na teritoriju Centralne Evrope. Na teritoriju Francuske pre svega“ – rekla je Filimonova.

„Zbog toga anglosaksonska politika na Balkanu ostvaruje globalnu operaciju u kojoj sitne jednostrane provokacije Vučića predstavljaju samo malo značajne korake u globalnoj igri. A globalna igra – to je velikoalbanski projekat s tim da Rusije na Balkanu nikada ne bude“ – istakla je Filimonova sagovorniku EADaily.
Kako je ona istakla, ovde je američka politika neumoljiva: SAD su postavile rok za priznavanje Kosova i davanjem mesta Kosovu u OUN do 2019. godine, no, oni to ne mogu uraditi bez priznanja od strane Srbije. O tome se jasno govori u Prištini, napomenula je ona.

„Zato srpski predsednik ostvaruje politiku antinacionalnih interesa. Apsolutno ispravno se može postaviti pitanje, čije interese on zastupa, ako je apsolutno čitavo srpsko društvo protiv priznanja Kosova?“ – izjavila je Anja Filimonova, dodavši da „mi imamo pravo postaviti pitanje o ruskoj politici na Balkanu“. Prema njenim rečima, Rusija stavlja akcenat samo na jednog čoveka, „na nekakav režim koji praktično vodi borbu sa srpskim identitetom“, zato što je Kosovo – osnova srpske nacionalne samosvesti. „Izvadite temelj i sve će se srušiti. Moćna zapadna propaganda upravo po srpskoj nacionalnoj samosvesti udara svom snagom, od NVO do diplomatije“ – istakla je ekspert. Kako smatra Filimonova, ne sme se dozvoliti Zapadu da ponovi u Srbiji makedonski scenario, kada su Makedoniju, pošto su se srušili planovi o izgradnji „Južnog toka“, Vašington i Brisel uzeli bukvalno istog trena.

„Najjača zemlja u regionu je Srbija. Ni u kom slučaju se ne sme govoriti da se ruska politika može smestiti u Banja Luku. Republika Srpska je deo apsolutno druge države Bosne i Hercegovine. A čak i pri postojanju najstabilnije vlade, Republika Srpska je veoma osetljiva pred institucijom Kancelarije Visokog predstavnika EU. Njene bezbednosne službe nesumnjivo kontrolišu specijalne službe Zapada, a ekonomija zavisi i od BiH i od Zapada“ – pojasnila je ekspert. Republika Srpska je poslednji bastion i ako se Rusija usredsredi samo na nju, to će biti potpuni promašaj, dodala je ona. „Osnovna pažnja mora biti dodeljena Srbiji. Zato je pitanje prema RF: koga je važnije podržavati – čoveka ili principe? I ako je važnije podržavati principe, onda je nužno staviti žestok akcenat samo na međunarodno pravo i samo na narod. Zato što je vrednost narod, a ne vlast“ – smatra Anja Filimonova.

(ANFOR)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …