Home / TEMA DANA / RUSKI MEDIJI: Puč u Turskoj zbog Rusije, Sirije i Turskog toka, evo ko ga je izveo i zašto… (VIDEO)

RUSKI MEDIJI: Puč u Turskoj zbog Rusije, Sirije i Turskog toka, evo ko ga je izveo i zašto… (VIDEO)

turska-vojskaVojni udar će, očigledno, imati i geopolitičke posledice. Dolazi nakon oštre promene kursa u donosima Turske i Rusije i promene stava turskog rukovodstva prema situaciji u Siriji.

Turkey Military Coup

U Turskoj je pokušan vojni udar. U ovim trenucima se odlučuje o sudbini zemlje. Grupa vojnih oficira je zauzela državnu televiziju i emitovala poruku o preuzimanju vlasti u zemlji.

Prema vojnim izvorima, talac je bio glavnokomandujući vojske i članovi vlade. Ranije je turki Premijer Binali Jildirim izjavio da je pobuna propala.

Na Skajp vezi za turski CNN, turski Predsednik Redžep Tajip Erdogan je optužio islamističkog vođu Fetulaha Gilena da je organizovao udar. Fetulah Gilne živi u Sjedinjenim državama i sarađuje sa amaeričkim obaveštajnim službama.

Erdogan je pozvao ljude da izađu na ulice i spreče udar. Gde je Erdogan tretutno, nije poznato.

U međuvremenu su vojni helikopteri izvršili napad na predsednički kvart u Ankari. U Ankari, Istanbulu i svim većim gradovima tokom noći su građani izašli na ulice i pokušavaju da zaustave vojna vozila.

Međutim, sudeći po tenkovima u svim gradovima u zemlji, državni udar je imao potencijal da završi pobedom vojske, dok nije prijavljeno tačno koji je vodio udar. Vojska je tada odgovorila da namerava da ponovo uspostavi demokratska prava i slobode.

Otvoreno liberalna retorika puča je je dokaz da je puč izvođen u u korist Atlantističke orijentacije.

Vojni udar će, očigledno, imati i geopolitičke posledice. Dolazi nakon oštre promene kursa u donosima Turske i Rusije i promene stava turskog rukovodstva prema situaciji u Siriji.

Uoči ovog udara, Binali Jildirim je izjavio da će Turska obnoviti odnose sa Damaskom. To je kolaps strategije Sjedinjenih država u regionu.
Pre toga, Erdogan je sklonio Ahmeta Davutoglua sa mesta premijera.

Sjedinjene države su shvatile da Erdogan želi da promeni geopolitički kurs, te su Sjedinjene države reagovale tako što su odlučile da iskoriste svoju mrežu uticaja na vojne krugove da izazovu vojni udar.

Može se očekivati odmazda i protiv opozicije, u korist jačanja veza sa Rusijom i Sirijom, kao i protiv funkcionera vladajuće partije “Pravda i razvoj”. Pro-američki kurs će biti zamrznut.

Pogledajte video:


(Katehon)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …