Home / TEMA DANA / SAD POZIVA NA MOBILIZACIJU ZAPADA I ŠALJE VOJSKU U EVROPU: „Putin bi u iznenadnom napadu, za jedan dan zauzeo baltičke zemlje!“

SAD POZIVA NA MOBILIZACIJU ZAPADA I ŠALJE VOJSKU U EVROPU: „Putin bi u iznenadnom napadu, za jedan dan zauzeo baltičke zemlje!“

Jedan od najuticajnijih spoljnopolitičkih stručnjaka SAD Zbignjev Bžežinski (86), poziva na „mobilizaciju“ Zapada i Saveza NATO, i upozorava da Rusija može za jedan dan da zauzme Baltičke zemlje.

zbignjev- bžežinski 2

On smatra da bi zbog toga trebalo što pre poslati američku vojsku u države oko Baltičkog mora.

Nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost u vreme administracije Džimija Kartera ocenio je pred Savetom za oružane snage pri američkom Kongresu da bi Putin mogao krenuti u „iznenadni napad“ na zemlje Baltika.

„Trebao bi mu samo jedan dan da pokrene ofanzivu s ciljem zauzimanja Rige i Talina. Oni se ne bi mogli odbraniti“, rekao je Bžežinski.

U svom govoru on je pozvao Vašington da počne da isporučuje oružje Ukrajini sa ciljem odbrane od Rusije.

„Putin se u Evropi igra vatrom, finansira i naoružava pobunjenike. Moramo nešto učiniti kako bi se zapitao pre nego krene u dalju eskalaciju. Predlažem da se unapred pozicioniraju trupe“, navodi Bžežinski.

Analitičari podećaju da su stavovi Bžežinskog gotovo uvek bili u prilog konfrontaciji, kada je reč o odnosu Zapada prema Rusiji.

(Srna)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …