Home / TEMA DANA / SAD PRIMILE OZBILJNO UPOZORENJE: PUTIN U VENECUELU ŠALJE DODATNE TRUPE- GVAIDO GUBI BITKU

SAD PRIMILE OZBILJNO UPOZORENJE: PUTIN U VENECUELU ŠALJE DODATNE TRUPE- GVAIDO GUBI BITKU

Potpredsednik Venecuele Ivan Gil izjavio je da će ruske trupe ostati u Venecueli dokle god bude potrebno, nema konkretnih rokova.

Štaviše, on je objasnio da je dolazak novih ruskih trupa u Venecuelu po postojećim vojnim sporazumima više nego verovatan.

“Oni će ostati u Venecueli koliko god je potrebno da bi se sva vojna oprema održala u operativnom stanju, ali nema konkretnih rokova, a nove vojne misije će verovatno stići pod ranije potpisanim sporazumima”, rekao je Ivan Gil.

Diplomata je naglasio da je vlada zemlje spremna da se brani od spoljašnje ili unutrašnje agresije i da opozicija izaziva sve manje okupljanje na ulicama.

“Demonstracije opozicije postaju sve manje i manje i oni imaju sve manje podrške naroda. Venecuela je spremna da odbije unutrašnju ili spoljnu agresiju. Prisustvo opozicije na ulicama nas ne brine, jer ih je sve manje i manje “, rekao je on na marginama rusko-venecuelanskog poslovnog foruma na 14. rusko-venecuelanskom međuvladinom sastanku.

Ruski vojni avioni An-124 i Il-62 stigli su 23. marta na Međunarodni aerodrom Simon Bolivar na periferiji Karakasa sa grupom ruskih vojnih stručnjaka, što su Sjedinjene Države kritikovale.

Potpredsednik Majk Pens nazvao je korak “nepoželjnom provokacijom”, dok je američki predsednik Donald Tramp rekao da “Rusija mora napustiti” Venecuelu, dodajući da su se sve opcije otvorene.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su ruski vojni eksperti legalno u Venecueli i da učestvuju u održavanju ruske vojne opreme, koja je prethodno isporučena toj zemlji.

Savetnik američkog predsednika za ekonomsku politiku i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta SAD-a, Lari Kadlov, rekao je da Vašington razmišlja o ubacivanju gotovinskih dolara u Venecuelu, ako režim venecuelskog predsednika Nikolasa Madura padne.

Tokom događaja održanog u sredu u Vašingtonu, Lari je rekao da su se Sjedinjene Države susrele s liderom opozicije Venecuele Huanom Gvaidom kako bi razvile plan za sanaciju i ekonomsko restrukturiranje zemlje kako bi bio spremno da se odmah pokrene ako Maduro podnese ostavku ili bude smenjen, kaže Blumberg.

Međutim, malo je verovatno da će Maduro biti svrgnut.

Webtribune.rs

Check Also

BOING OBJAVIO CELOM SVETU: „NAPRAVILI SMO UBICU RUSKIH S-300 I S-400 PVO SISTEMA!“ NEMCI ODMAH NARUČILI 45 KOMADA! (VIDEO)

U Nemačkoj se vodi žestoka rasprava o obnovi ratnog Vazduhoplovstva (Luftvafe). Federalno ministarstvo odbrane preporučilo …